Hoće li ugostiteljstvo u Jajcu preživjeti pandemiju korona virusa?

Neizvjesnost uslijed pandemije korona virusa i dalje je sveprisutna. Naročito kada je riječ o uslužnim djelatnostima, među kojima je jedna od najpogođenijih ugostiteljstvo. Tako su se i jajački ugostitelji našli usred neočekivanih i nepredvidivih okolnosti, koje su navele da prilagode i promjene svoj način poslovanja

Za Jajce online tako svoju priču dijeli Alen Krak, vlasnik Caffe Cluba City AA. On se osvrnuo na period od tri mjeseca kada ugostiteljski objekti nisu uopšte radili, ali i na uopšteno tešku situaciju sada kada ponovo, prilagođeno rade.

-Bilo je teško i i dalje je veoma izazovno, ali vjerujem da je mnogo teže onima koji plaćaju kirije u prostorima u kojima rade. Što na svu sreću nije moj slučaj. I da se korona nije desila, nama se konstantno dešava odliv stanovništva, koji sada samo još više dolazi do izražaja radi pandemije, kazao je Krak.

Dodaje da je period u kojem nisu radili, koristio za razmišljanje šta bi se moglo ponuditi omladini kad se ponovo otvore. Tako je došao na ideju zanimljivih igara i sadržaja za omladinu, što se pokazalo kao pametan potez.

-Odustao sam od muzike uživo trenutno, jer mentalitet našeg naroda je takav da ne izlazimo prije 10-11 uvečer, a sada s ovim restriktivnim mjerama koje ograničavaju naš rad do 23 nema smisla da muzika počne u 8 sati. Svjestan sam da su sada najviše na udaru ugostitelji i muzičari, koji su sada faktički na rubu egzistencije radi ove novonastale situacije. Ali prilagođavamo svoje poslovanje koliko možemo, ističe on.

Ističe kako su Općina Jajce, ali i sam SBK kanton pomogli u vremenu pandemije, podržavajući tako poslovanje svima onima koji nisu davali otkaze, što je i njegov slučaj. On se slaže kako svi ugostitelji moraju biti spremni na promjene u svom radu, jer moramo se spremiti da možda nikada ne bude kao što je bilo prije. Zato je transformacija poslovanja nužna.

Navodi kako su u njegovom lokalu preduzete sve epidemiološke mjere, obezbjeđena je dezinfekcija, a radnici, baš kao i gosti se maksimalno pridržavaju svih navedenih mjera. Uprkos generalno teškoj situaciji, ističe da je velika prednost uređenje centra grada, čime se vratio zasluženi fokus samom gradu i šetalištu, što donedavno i nije bio slučaj.

O mjerama koje uključuju i policijski čas od 23 sati Krak iskreno govori:

-Lična odgovornost je ovdje ključna, jer restriktivne mjere ustvari postižu kontra efekat. Vi zatvorite lokale u 23 h, ali omladina odlazi na vikendice i na jezero, gdje ih se može manje kontrolisati. Samim tim dovodi se u pitanje i apsurdnost policijskog časa, koji počinje u 23, a lokali rade do tada. Istovremeno svjedoci smo da mnogi uprkos zabranama rade i da se mjere ne sprovode svuda isto. Osim toga u pojedinim opštinama u Federaciji, evidentno je da su gradonačelnici stali iza ugostitelja i podržali rad lokala pa se tako npr u Kiseljaku ili Kreševu odvija potpuno drugačija situacija nego ovdje, kazao je Alen Krak.

Na temelju tih primjera, Krak apeluju na savez ugostitelja našeg grada da se okupe i razmotre prijedlog produžetka radnog vremena do 1 sat iza ponoći jer bi na taj način postigli višestruku korist.

-Osim što bi se izašlo u susret samim radnicima i omladina bi imala mjesto za izlaske uz pridržavanje svih mjera. Ovo je ujedno i apel gradonačelniku i Gradskoj upravi da razmisle o usvajanju ovog prijedloga, jer trenutno se postiže kontra efekat sa zatvaranjem u 23 sati, naveo je.

Pokrenuo tek biznis

Sasvim drugačija situacija zatiče nas u „Svemirko“ pubu, čiji vlasnik Jimmy Budeš priča za Jajce Online o izazovima početka rada u jeku pandemije.

-Ja sam se iz Beča vratio u martu, kada sam počeo svoju ideju o pokretanju biznisa. I moram priznati nisam naišao na mnogo podrške tada. Možda je djelovalo i apsurdno razmišljati o tome tada, ali nekoliko mjeseci kasnije, uspio sam u svojoj zamisli i otvorio mjesto, koje sam koncipirao upravo kao mjesto za miran razgovor i uživanje u hrani. Cilj mi nije bio raditi iza 23 h svakako, tako da uvedene mjere nisu promijenile ni sam način rada u mom konkretnom slučaju, priča nam Budeš.

S obzirom na to da je ovo prva godina u kojoj posluje, Budeš tako nema primjedbe ni u poređenju s proteklim godinama, jer on ide u korak sa aktuelnom situacijom i najveći izazov ne vidi u samoj pandemiji, već u tome kako da unaprijedi ponudu i bude što bolji u svom poslu.

-Nedavno sam uveo dostavu, do 22 časa uveče, tako da ako bi potencijalno došlo do novog lockdowna, možemo i dalje raditi. A čak i nam se zabrani rad u potpunosti ne gledam na to kao na fijasko već kao priliku za prilagođavanje. Moj moto je „Biti spreman na najgore, a očekivati najbolje, rekao je.

Dodaje kako na svu sreću nije imao zaraženih ni među osobljem, a na svakom stolu se baš kao i u većini drugih ugostiteljskih objekata, također pronalaze dezinfekcijska sredstva i vodi računa o svim mjerama opreza.

Za kraj razgovora poručuje da je trenutno zadovoljan poslovanjem i da je na nivou rentabilnosti, koja mu omogućava da se dodatno zabavlja i smišlja nove sadržaje. Tako sada posjetitelji mogu učestvovati u pub kvizovima, koje održava upravo u „Svemirku“.

Obzirom da je svima jasno da niko više nema garanciju dokad će cjelokupna situacija s korona virusom trajati, ne preostaje nam ništa drugo do toga da i sami pronađemo načine zabave. Jer optimizam i vedrina duha, uz poštovanje svih mjera, najbolje će nam pomoći u očuvanju našeg fizičkog, ali i mentalnog zdravlja.

 

 

(Jajce Online/S.Velaga)