Hoće li sarajevski ugostitelji izaći na najavljene proteste?

Protesti ugostitelja u Kantonu Sarajevo, koji su zbog nezadovoljstva mjerama uvedenim u vrijeme pandemije koronavirusa trebali da budu održani danas, bit će prolongirani za sutra. Ovo su, kako poručuju, posljednji apeli vlastima da urade nešto.

[embedded content]

Šta ugostitelji u Kantonu Sarajevo traže? Da li će nadležni da popuste mjere u vrijeme kada Kanton Sarajevo broji sve više zaraženih?

DŽEVAD TOPIĆ, ugostitelj

“Jednostavno, restoranski biznis je otišao, nemamo ni deset posto, nego od prethodne godine. Ja radim petak i subotu, od pet do 11 sati. Sve isto plaćamo, a mi nemamo posla. Neki dan smo dobili od općine za januar i februar pune kirije uz dodatak sa izvinjenjem, kakvo je to izvinjenje?”

Umjesto izvinjenja ugostitelji, kako su nam rekli, od rukovodstva Kantona Sarajevo i Kriznog štaba traže da žive od svog rada. Dosadašnje mjere koje su donijeli, dovele su u pitanje njihovu egzistenciju. Šta ugostitelji u Kantonu Sarajevo traže?

AMIR HADŽIĆ, Udruga hotelijera i restoratera BiH

“Broj kvadrata na jednog gosta treba smanjiti i radno vrijeme malo produžiti. Već je dosta njih zatvoreno i pod ovim uslovima mu je isplativije da ne radi, biće manje u minusu nego ovako. Mi smo za sve objektivne realne mjere, podržavamo, ali molimo da neko od ugostitelja bude u kriznom štabu, ne da bi odlučivao nego da predlaže”.

Spremni su i na potpuno zatvaranje sa plaćenim prihodima, traže i da u slučaju zatvaranja država plati zakupnine općinama ili da budu smanjene za 85 posto, traže i odgovornost zbog nedostatka vakcinacije, zbog čega je dodatno ugrožena njihova egzistencija.

Podsjetimo, nove mjere Kriznog štaba Kantona Sarajevo, između ostalog, nalažu organizaciju radnog vremena od pet do 23 sata, ali i to da na sedam kvadratnih metara u objektu može biti jedan gost. Ugrožena kategorija ugostiteljske djelatnosti su i muzičari, s obzirom na to da je zabranjena organizacija muzike uživo. Zabranjena su i privatna okupljanja u grupama većim od deset osoba.

AMAR TRBOVIĆ, Udruga sarajevskih ugostitelja

“Bili smo kod premijera Forte na sastanku, dali naše zahtjeve, ako nam ne izađu ususret bićemo primorani izaći na proteste, jer nemamo više ni za sebe, a kamoli za radnike ili kirije”.

Iako su za danas najavljivali proteste, bit će prolongirani za srijedu. Kako su nam rekli, Kantonalna vlada bi tada trebala razmatrati njihove zahtjeve, i od toga sve zavisi.

ADNAN DELIĆ, ministar gospodarstva Kantona Sarajevo

“Mi smo ih ugostili u subotu i mislim da smo postigli dogovor u kontekstu njihovih zahtjeva. Ono što je najvažnije jeste da ćemo prilikom donošenja narednih mjera Vlade Kantona Sarajevo kontaktirati ugostitelje i hotelijere u vezi mjera koje se odnose na njihovo poslovanje u kontekstu restriktivnih mjera”.

Tri hiljade 800 restorana u Kantonu Sarajevo od početka pandemije suočeni su sa brojnim izazovima. Mnogi su bili primorani zatvoriti svoje objekte, drugi su uskladili svoje radno vrijeme, a svi ostali su nadomak zatvaranja. Uvažavajući epidemiološku situaciju, ugostitelji traže iste mjere za sve, te traže od nadležnih da im pomognu da ugostiteljsko-turistička branša preživi.

BHRT