Hoće li Općina Jajce oprostiti dugovanja EP HZHB?

Podijeli članak:

Jedna od tačaka koja bi se trebala naći na dnevnom redu sjednice OV Jajce koja je zakazana za sutra u 9 sati je i prijedlog odluke Općine Jajce da, putem sudske nagodbe, oprosti Elektroprivredi HZHB kamate za milionska dugovanja po sudskom sporu, zbog neplaćanja naknade za korištenje hidroakumulacijskog objekta za proizvodnju električne energije u hidroelektranama Jajce I i Jajce II.

Isti zahtjev za otpis zateznih kamata je EP HZHB uputila i na Gradsko vijeće Grada Mostara, sjednica je zakazana za danas 24.10.2023., ali je zbog drugih proceduralnih stvari ista prekinuta.

Prema navedenom sporazumu Javno poduzeće “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne” d.d. Mostar i Općina Jajce saglasno konstatuju da glavni dug Tužitelja u predmetu koji se vodi pred Općinskim sudom Mostar iznosi 3.142.219,77 KM, za razdoblje 1.11.2019.godine do 31.8.2023.godine.

This slideshow requires JavaScript.

– Strane potpisnice ovog Sporazuma saglasne su da se nastali spor vodi pred Općinskim sudom Mostar, sa usaglašenim dugovanjem riješi mirnim putem, sklapanjem sudske nagodbe. Sporazumom o sudskoj nagodbi, kako je navedeno, Općina Jajce se odriče prava na potraživanje zakonskih zateznih kamata po tužbenom zahtjevu u predmetnoj pravnoj stvari. Paradoksalno u ovoj situaciji da se oprašta dug preduzeću koji je posluje s velikom dobiti. Dobit EP HZHB u prvih šest mjeseci tekuće godine u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine porasla je za 34 miliona KM. U prvih šest mjeseci prošle godine ostvarena je dobit 19.748.809 KM, a ove godine iznosila 53.619.830 KM, rekli su vijećnici Naroda i pravde i SDP-a.

– Vijećnici Naroda i pravde Jajce i SDP Jajce su protiv ove tačke Dnevnog reda, jer se prelako odričemo sredstava na koja raspolažemo puna prava. Podsjećamo da su općine dužne od prikupljenih sredstava u iznosu od minimalno 50 posto tih naknada investirati u infrastrukturne projekte područja koja su oštećena hidroakumulacijom, na temelju zaključka Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (DN broj 02-02-874/09 od 30. jula 2009. godine) donesenom prilikom usvajanja izmjena i dopuna navedenoga Zakona, naveli su vijećnici.

Navedena sredstava bi se mogla iskoristiti za sljedeće:

• poboljšanje usluga vodosnadbijevanja, sniženje cijena vode jer istu plaćamo najskuplje u kantonu,
• izgradnju kolektora na obalama Plivskog jezera nastavkom prijeratnog projekta.

Također, naši građani se suočavaju s problemima putne infrastrukture na području cijele općine Jajce.

Naročito su kritična sljedeća područja:

• lokalna cesta koja povezuje centar grad i Plivska jezera, koja je jedna od najfrekventnijih dionica ne samo u toku turističke sezone, već povezuje grad s vrlo naseljenim područjem,
• lokalna cesta u Barevu, gdje su određena sredstava obezbjeđena još 2018.g, ali poništavanjem tenderskih procedura do danas nije bilo pomaka, te su stanovnici MZ Barevo zbog neuspjelog dogovora s predstavnicima Općine najavili proteste i blokade,
• lokalni put Barevo – Vlasinje, projekat koji je davno započet bez izglednog nastavka radova, naveli su vijećnici Naroda i pravde i SDP.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...