Hoće li Haris Tabaković zaigrati za BiH?

Podijeli članak:

Jedan od najubojitijih napadača od početka sezone, 29-godišnji Haris Tabaković, ovog ljeta je zamijenio dres bečke Austrije onim Herte.

Već na startu avanture u njemačkoj prijestonici, Tabaković je pokazao o kakvom se igraču radi. Potencijalni bh. reprezentativac je upisao het-trik u pobjedi svoje Herte nad Ajntrahtom iz Braunšvajga rezultatom 3:0.

Zašto potencijalni? Pa jer neki veoma upitni igraju, ali oni koji su u formi i ne baš za reprezentaciju.

Dvojno državljanstvo

Tabaković ima pravo da nastupa za dvije selekcije – Švicarsku i Bosnu i Hercegovinu. Iako može igrati za kudikamo ozbiljniju reprezentaciju, on se BiH nudi na tanjiru, a sve to za vrijeme dok ne možemo postići gola da život spasimo.

– Imam dva pasoša. Igrao sam za omladinske selekcije Švicarske i tu je moj dom. No, imao sam uvijek vezu s Bosnom i Hercegovinom, jer dva srca kucaju u mojim grudima. N/FSBiH je pokazao interes, postoje neke formalnosti koje se moraju odraditi, ali sam spreman na to. Uvijek sam govorio da sam otvoren za obje selekcije i vidjet ćemo ko će prvi da reaguje. Ako su u N/FSBiH ozbiljni, spreman sam da igram za državu mojih roditelja – rekao je Tabaković za ugledni “Kicker”.

Sjajni golgeter

Berlinski klub se muči na početku ove sezone, a jedini koji ih drži iznad vode je sjajni golgeter. Tabaković je do sada postigao već 8 golova za berlinski klub u ovoj sezoni, a podsjetimo da je bio i strijelac za bečku Austriju u prvoj utakmici 2. pretkola Konferencijske lige protiv banjalučkog Borca u pobjedi svoje ekipe.

Nevjerovatan osjećaj za gol, koji je potvrdio i ovog vikenda, nešto je što ga je preporučilo mnogim klubovima, a sigurno je da bi svojim kvalitetima mogao i više nego doprinijeti poboljšanju rezultata naše reprezentacije.

Reakcija iz Saveza

Sve odlične partije nisu prošle nezapaženo u našem fudbalskom savezu, ali da li će ih njihovo čekanje koštati, ostaje da vidimo.

– U kontaktu sam s Harisom već dugo. Pratio sam njegove igre duži period. Znalo se da će mijenjati sredinu. Imamo dobre razgovore, kao što je javno izjavio da ima volju da igra za BiH. Do njega je da se dokaže u novoj sredini, ali selektor odlučuje ko će biti pozvan – rekao je ranije direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u Velikoj dvorani općine Jajce održana je Izvještajna...

Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je...

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na...

Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BIH. Predsjednici stranaka uglavnom se...

Marko I. (45) pomogao je Mirnesi S. (42) da ukrade 1,25 miliona eura od...

Svako spuštanje cijena u vrijeme kontinuiranih poskupljenja je dobro došlo. No, koliko će ono...