Search
Close this search box.

Hoće li biti usaglašene izmjene Izbornog zakona?

Podijeli članak:

Usaglašavanje izmjena Izbornog zakona BiH – koji bi zamijenio one koje je nametnuo Visoki predstavnik Kristijan Šmit, traje kroz kontakte radnih grupa. Saopštio je danas ministar spoljnih poslova i predsjednik Narodna i Pravde Elmedin Konaković.

Hoće li biti usaglašen – još niko nije siguran. Prema navodima koji danas dolaze iz HDZ-a, put je uključivanje još jednog domaćeg prijedloga u parlamentarnu proceduru.

Ponedjeljak je. To je odgovor Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, na konstataciju da su vladajući najavili dogovor o Izbornom zakonu do petka. Radne grupe kontaktiraju, ali usaglašenog prijedloga još nema, dodao je.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, predsjednik stranke Narod i pravda

Ako to budu ponovo prijedlozi koji tretiraju rješavanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda a ne rješavaju presude Sejdić Finci i ostale, dakle mi o tome naravno ne želimo razgovarati niti ćemo tako nešto podržati.

Iz pregovaračkog tima HDZ-a informacije da bi prijedlog upućen u parlamentarnu proceduru ipak sadržavao i sporna pitanja.

DARIJANA FILIPOVIĆ, potpredsjednica HDZ-a BiH

Pa je rečeno da se u idućih desetak dana ipak ona rješenja oko kojih se razgovaralo, a uključuju i način izbora članova Predsjedništva ovo što ste vi govorili a tiče se presude Ustavnog suda , da se pokuša kroz Vijeće ministara takav zakon gurnuti u parlamentarnu procedure, pa da se kroz redovitu parlamentarnu proceduru vidi šta se može popravljati oko toga.

Prostora za dogovor ostavljaju i u RS. Iako su usvojili entitetski zakon kod njegovog proglašenja i stupanja na snagu i dalje koriste rječju “Ako”. Ključeve dogovora prepuštaju trojci.

NENAD STEVANDIĆ, predsjednik NSRS i Ujedinjene SrpskeMoguće da oni nađu način da izađu iz toga i da ispoštuju on što smo se mi dogovorili prvo u Laktašima, pa onda u Sarajevu što je razvaljivao ambasador SAD Marfi, i mi ćemo to pozdraviti. Jer bi to na neki način bila legalizacija volje građana u BiH i ajde da mi progutamo neku žabu iz RS, ali to ne bi bio Šmitov zakon.

Visoki predstavnik ranije je pozdravio inicijativu da izborni zakon bude plod domaćeg dogovora. Ali isto tako upozorio da ne smije biti odstupanja od OEBS-ovih preporučenih standarda niti pregovora o nadležnostima Centralne izborne komisije.

Nekadašnji član Centralne izborne komisije Vehid Šehić smatra da izbori ne mogu biti provedeni po entitetskom zakonu iako on kao takav može da postoji, ali mora da bude usklađen sa državnim zakonom.

VEHID ŠEHIĆ, bivši član CIK-a BiH

Ovdje će proraditi razum. Ne može biti paralelni izborni sistem u BiH to je apsolutno neprihvatljivo.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...