Search
Close this search box.

Hoće li BHRT 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a?

Podijeli članak:

Menadžment BHRT-a  je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je Džemal Šabić, generalni direktor RTV FBiH.

– Ne mogu se platiti troškovi za januar kada je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, obustavio naplatu RTV takse – dodao je Šabić istakavši da RTV FBiH ništa nije dužan BHRT-u, a da se RTV FBiH i RTRS međusobno potražuju na sudu.

Problem je nastao nakon što je ugovor o naplati RTV takse, koji su BHRT i RTVFBiH imali s Elektroprivredom BiH, istekao s novom godinom, a novi nije potpisan, zbog čega su oba emitera zapala u finansijske probleme. Njihovi menadžmenti se nisu uspjeli dogovoriti o ovom pitanju.

Šabić je kazao da su oni u oktobru prošle godine potpisali aneks ugovora, a to nije učinio BHRT. Tvrdi da je to jedino zakonito, te da je ovakvo rješenje šest godina bio na snazi.

Karamehmedović je pak kazao da su oni predložili da sredstva budu uplaćena na jedinstveni račun BHRT-a, a potom po zakonu raspoređena, odnosno u procentima 50 posto BHRT-u i po 25 posto entitetskim emiterima.

Ranije su iz Upravnog odbora BHRT-a naveli da je dotadašnji način bio nezakonit.

– I pored toga što su nezakonito na svom računu zadržali gotovo 20 miliona KM insistirajući da se prihod od naplaćene takse uplaćuje na njihov račun, RTV FBiH želi da nastavi ovu praksu i u novom ugovoru o prikupljanju takse s Elektroprivredom BiH. Ovakva praksa prisutna je od 2017. godine – navedeno je u zaključku Upravnog odbora BHRT-a iz januara ove godine.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Banjalučka policija je danas podnijela Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu izvještaj protiv lica...

Nakon neuspješne sezone u italijanskom i evropskom nogometu, Milan će u narednoj sezoni pokušati...

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...