HNK: Zdravstveni radnici stupili u generalni štrajk

Svoja prava traže i zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Od danas su u generalnom štrajku. Sindikati zdravstvenih radnika HNK-a i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, na ovaj korak su se odlučili zbog, kako kažu, ignorantskog odnosa vlasti i nakon 18-tomjesečne borbe za poboljšanje radno-pravnog statusa.

[embedded content]

Oko 2600 zdravstvenih radnika zaposlenih u ustanovama Hercegovačko-neretvanskog kantona stupilo je u generalni štrajk. Riječ je o članstvima Sindikata zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona i Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, u koje se ne ubrajaju i ljekari i stomatolozi, čiji je sindikat prije dvije godine potpisao novi Kolektivni ugovor. Upravo je potpis Kolektivnog ugovora i ključni zahtjev sindikata čiji su članovi od jutros u štrajku.

DALIBOR VUKOVIĆ, predsjednik Sindikata zdravstvenih djelatnika HNK

“Do ovog trenutka Vlada nikada nije ponudila akt Kolektivnog ugovora u kojem je precizno navela šta nudi radnicima. Poslije bahatog odnosa, koji se ogledao u odugovlačenju pregovora, radnici nisu imali drugu soluciju, nego posegnuti za zadnjim alatom koji smo imali na raspolaganju i koji je u skladu sa zakonom”.

Tri dana prije zakazanog štrajka Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona sindikatima je dostavila akt koji sadrži protokol o pregovorima, uz prijedlog da se već sutra započne pregovarati. Međutim, uslov je bio da se štrajk otkaže ili prekine. Na to sindikalci, ipak, nisu pristali.

DALIBOR VUKOVIĆ, predsjednik Sindikata zdravstvenih djelatnika HNK

“Mi ne pristajemo na bilo kakve ucjene, koje su nam poslali u protokolu. Ja ih pozivam da pozovu hitno reprezentativni sindikat u ime naroda, građana, pacijenata. Oni to mogu učiniti svake sekunde ako žele, da bismo na kraju potpisali novi Kolektivni ugovor i išli na svoja radna mjesta”.

ERMIN TANOVIĆ, Kantonalna bolnica “dr. Safet Mujić”

“Tražićemo da nam Vlada da konkretnu ponudu i sazove sjednicu Mirovnog vijeća i da na njoj usaglasimo uvjete potpisivanja novog kolektivnog ugovora”.

Zdravstveni sistem i u Hercegovini u trenutku za koji se može konstatovati da je vrijeme vrhunca pandemije koronavirusa, nalazi se pred kolapsom.Generalni štrajk će sasvim sigurno dodatno zakomplicirati stvari. Međutim, u sindikatima kažu da drugog izbora nisu imali. Vodstva sindikata poručuju da nijedan hitni slučaj tokom trajanja štrajka neće ostati uskraćen za njihovu intervenciju. Svi drugi pacijenti, priznali su u sindikatima hoće. Već jutros kućama su uz molbu za razumijevanje, vraćeni prvi pacineti koji su prethodno zatražili pomoć.

Štrajk, prema navodima sindikalista, nije započeo samo u Domu zdravlja Mostar jer, kako su nam kazali, direktor Mario Kordić odbija da im dostavi sporazum o djelatnostima koje se moraju obavljati i tokom trajanja generalnog štrajka. Iz Vlade i Ministarstva zdravstva danas se nisu oglašavali. U jučerašnjem saopštenju su uz poziv sindikatima na dijalog, naveli kako dijalog ranije nije mogao započeti, jer su se o reprezentativnosti Sindikata zdravstva i drugim pitanjima, očitovala nadležna tijela.

Zdravstveni radnici na novom Kolektivnom ugovoru insistiraju i kako bi, kako kažu izjednačili svoja prava sa ljekarima u Hercegovačko-neretvanskom odnosno sa medicinarima u svim drugim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine.

BHRT