HNK: Reorganizacija u SBB-u

Nakon što je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavio isključenje dosadašnjeg predsjednika Kantonalnog odbora Anela Kljake, zbog navodnih malverzacija na lokalnim izborima u Mostaru, uslijedile su ostavke.

[embedded content]

“Ovim putem vas obaviještavamo kolega Nermin Vrtić i ja da napuštamo Klub SBB-a i da ćemo ubuduće djelovati kao nezavisni zastupnici u Skupštini HNK-a”, kazala je poslanik u Skupšini HNK Minela Krpo.

Istog dana Gradski odbor SBB-a Mostar dao je punu podršku predsjedniku kantonalne organizacije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Anelu Kljaki, zatraživši da se njihova imena izbrišu iz evidencije članstva stranke. Sat kasnije vijećnici SBB-a obavijestili su Općinsko vijeće Konjic da će ubuduće djelovati kao nezavisni vijećnici.

Okidač za ove postupke su optužbe predsjednika Fahrudina Radončića na račun Kljake o navodnim krađama na nedavnim lokalnim izborima u Mostaru, na kojim je Kljako kao kandidat Koalicije za Mostar osvojio vijećnički mandat.

“Kriminaliziranje Anela Kljake i čitavog tima SBB-a u Hercegovini bez ijednog dokaza za nas je neprihvatljivo. Jasno je da se radi o drugoj političkoj pozadini o kojoj će u skorijoj budućnosti vjerovatno biti govora”, istakla je Krpo.

Samoinicijativno, sastala se grupa članova koji će i dalje djelovati u Kantonalnom odboru SBB-a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

“Aktivni članovi SBB-a koji nisu podržavali rad i djelovanje ove interesne grupe žele poslati snažnu poruku i reći da je odluka predsjednika Fahrudina Radončića olakšala naš rad i djelovanje u SBB-u. Dobili smo na stotine poziva starih članova koji žele da na častan i pošten način djeluju”, rekla je Minela Turkić.

“Naše članstvo koje ostaje u HNK-a se javlja i šalju nam poruke da je ono što se desilo svakako dobro. Ako me pitate za mandate, SBB nema namjeru tražiti povratk tih mandata, jer smatramo da je puno važnije da smo narodu pokazali da je njihovo povjerenje stavka koju treba vratiti u odnosu na same mandate,” istakao je Anis Krivić.

Nije isključeno da sada već bivši članovi SBB-a koji su stali uz Anela Kljaku, uskoro kolektivno pristupe nekoj drugoj političkoj stranci u Hercegovini. Nekoliko ponuda, kažu nam, već je na stolu.

“Nastavit ćemo djelovati jedinstveno. SBB je ostvario najbolji rezultat u Hercegovini. Sloga i jedinstvo za nas su najbitniji”, istakla je Krpo.

Na općim izborima 2018. godine ova stranka izborila se za dva mandata u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona. Iz Predsjedništva Saveza za bolju budućnost ranije su se čule najave reorganizacije određenih grupa unutar stranke prije narednih općih izbora u Bosni i Hercegovini.

BHRT