Search
Close this search box.

Hibridni režim: BiH nazadovala po pitanju sloboda i osnovnih ljudskih prava

Podijeli članak:

Bosna i Hercegovina je u protekloj godini nazadovala o pitanjima sloboda i osnovnih ljudskih prava. Globalno stanje temeljnih prava se pogoršalo najviše u zadnjih deset godina, navedeno je u novom izvještaju nevladine organizacije za ljudska prava “Freedom House” iz Vašingtona. Od mogućih 100 poena, Bosna i Hercegovina je dobila svega 36, i najlošije je ocijenjena zemlja u regionu, navodi BHRT.

Brojni faktori su doveli do smanjenja nivoa sloboda u BiH. Značaj doprinos dali su ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj, kao i zakon o “stranim agentima”, koji će uskoro biti usvojen u Narodnoj skupštini.

„To je ono što smo cijelo vrijeme govorili. Nije kriminalizacije klevete problem samo za medije, već je za sve. I prema podacima koje do sada imamo, s tim što ti podaci nisu potpuni zbog štrajka u pravosuđu koji je trajao skoro dva mjeseca, samo u Banjaluci imamo 39 krivičnih prijava već za klevetu“, kaže Ljiljana Smiljanić iz Kluba novinara Banja Luka.

„Takozvanim Zakonom o stranim agentima nekako se urušava taj demokratski sistem i fundamentalne slobode su u pitanju. Prije svega sloboda izražavanja, okupljanja i sloboda udruživanja“, kaže Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luka.

Freedom House formira ocjenu demokratskog upravljanja u svakoj zemlji na skali od jedan do sedam, pri čemu je jedan najlošija, a sedam najbolja ocjena. Bosna i Hercegovina ocijenjena je sa 3,18.

„Mi danas na kraju krajeva i dalje nemamo implementirane čak ni presude Evropskog suda za ljudska prava koja se tiču te tematike. Imamo strahovit problem u pravosuđu. Brojne zabilježene napade na građanske aktiviste, na LGBT zajednicu. Kada sve to pogledate, i pravosuđe koje je duboko ispolitizirano, onda zapravo nemamo šta drugo ni očekivati“, kaže Gordana Katana, novinarka i građanska aktivistica.

„Freedom house“ Bosnu i Hercegovinu kategoriše kao hibridni/tranzicioni režim.

„Ono što je zanimljivo jeste da je BiH jedna od država u svijetu koja najduže zadržava status hibridnih režima gdje demokratske institucije nominalno postoje međutim one su zarobljene do te mjere da se sve pita nekoliko ljudi i u državi kojoj zapravo komanduju tim institucijama“, kaže Damjan Ožegović iz Transparency internationala BiH.

U izvještaju „Freedom house“-a koji je obuhvatio 195 država Bosna i Hercegovina jeste najlošije ocijenjena zemlja na Zapadnom balkanu, ali je Srbija registrovana kao zemlja sa najvećim padom sloboda u 2023.godini. Crna Gora je označena kao zemlja u kojoj su evidentna najveća poboljšanja u regiji. Slovenija i Hrvatska su jedine dvije zemlje s prostora bivše Jugoslavije koje se u ovom izvještaju spominju kao slobodne zemlje. Sve ostale su djelimično slobodne.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...