Helez odlučio stati u zaštitu uposlenica sa maramom

Podijeli članak:

Borba Emele Mujanović-Kapidžija, pripadnice Oružanih snaga BiH, za njeno pravo da nosi maramu kao izraz njenih vjerskih uvjerenja, traje nekoliko godina. Ministar odbrane Zukan Helez je, po svemu sudeći, odlučio da riješi njen problem.

Informaciju o ovome podijelila je bh. rediteljica Nejra Latić-Hulušić.

– Ministar odbrane Zukan Helez je pozvao našu pokrivenu pripadnicu Oružanih snaga Emelu M. na sastanak kako bi riješio problem propisa koji onemogućavaju pokrivenim ženama neometano funkcionisanje u vojsci sa maramom. Za taj problem su njegovi prethodnici bili slijepi godinama.

U nadi da će uspjeti, zahvalna sam i Emeli na ustrajnosti i gospodinu Helezu na prepoznavanju diskriminacije. Svaka čast!, objavila je Latić-Hulušić.

Emela Mujanović-Kapidžija je, podsjećamo, pripadnica OSBiH kojoj je zabranjeno da nosi maramu. Zbog toga je tužila državu BiH još 26. martu 2020. godine zbog diskriminacije i povrede ljudskih prava na slobodu vjere. Prvostepenom presudom, koja je donesena 23. februara 2021. godine njen zahtjev je odbijen. Dva mjeseva kasnije odbijena je i njena žalba. Zbog toga je 25. maja 2021. podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH i trenutno se čćeka da najveća pravosudna instanca u BiH donese konačnu odluku.

Međutim, po svemu sudeći, ministar Helez je odlučio da riješi Emelin problem, što je njegov prethodnik Sifet Podžić izbjegavao učiniti.

(agencije)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...