HDZ JAJCE: Odgovor na tekst Hrnjić – Beharić

Poštovani predstavnici nevladinih organizacija u Jajcu, a posebno gospodine Hrnjiću i gospodine Behariću, molim Vas da ne relativizirate političku situaciju u Jajcu i ne izjednačavate odgovornost za zastoje u konstituiranju Općinskoga vijeća Jajce, između SDA i HDZ.

Vama, a i cijeloj javnosti u Jajcu, trebalo bi biti jasno da HDZ BiH nema nikakve odgovornosti u tim opstrukcijama, jer od potvrđivanja izbornih rezultata inzistira na konstituiranju Općinskoga vijeća u što kraćem roku.

Svima je poznato da SDA u Jajcu želi nametnuti predstavnike Hrvata i da za taj pokušaj nisu dobili podršku u OV Jajce. SDA ne uvažava izborni rezultat i time blokira formiranje općinske vlasti, a vi pravdate odgovorne iz SDA za sve što se događa kao posljedica nerada OV Jajce.

Javno ste nas prozvali za nepotpisivanje peticije protiv gradnje hidroelektrana na Plivi, a da prije toga niste provjerili potpise, i time htjeli nas povezati sa interesnom grupom koja stoji iza toga.

Još je veća enigma projekt gradnje MHE na Plivi i davanje koncesija po Prostornom planu kantona Središnja Bosna, dok, koje li slučajnosti, načelnik javno govori da ne poznaje predstavnike firme iz Sarajeva „Bosnia Green Energy Project“.

Poštovani predstavnici nevladinih organizacija, poštovani sugrađani, a posebno poštovani predstavnici tijela za provedbu zakona, te novinari istražitelji, pozivam Vas da se zainteresirate i provjerite sljedeće navode:

  1. Kada je i koje tijelo donijelo odluku o privatizaciji:
  • Sportsko-rekreacijskog centra Mračaj,
  • Vodovodnog kanala i zemljišta od velikog Plivskog jezera do Elektrobosne,
  • Platoa Vaganj i ostale neperspektivne imovine Elektrobosne DP.
  1. Koji su sudski vještaci procijenili neperspektivnu imovinu DP Elektrobosna?
  2. Kolika je vrijednost te imovine i tko je upisao certifikate u velikoj privatizaciji?
  3. Temeljem kojih odluka je u zemljišno-knjižnim dokumentima promijenjen vlasnik?

Nakon odgovora na ova pitanja, sve što se događa oko MHE i mnogim drugim spornim slučajevima u Jajcu bit će puno jasnije.

Očekujem od Vas javnu ispriku i suradnju, ako ste iskreni. Izabrani vijećnici u Općinsko vijeće Jajce imaju legitimitet svih glasača koji su glasali na lokalnim izborima, oni imaju odgovornost spram birača, ali najveća je odgovornost na vijećnicima stranaka iz Saveza stranaka okupljenih oko SDA.

Na poticanje HDZ BiH zakazana je konstituirajuća sjednica OV Jajce dva puta. Temeljem Izbornog zakona, Statuta i Poslovnika o radu OV Jajce predsjedatelj i zamjenik predsjedatelja ne mogu biti iz istog naroda iz kojeg je načelnik. Izborni rezultat i svi demokratski principi daju za pravo HDZ-u BiH, a ujedno i odgovornost spram birača, da imaju predsjedatelja Općinskog vijeća. Prebacivanjem odgovornosti na vijećnike pravdate načelnika Općine i podržavate blokadu OV Jajce. Načelnik općine čeka kraj ožujka/aprila kako bi proglasio proračun za 2021. godinu i sam donio odluku o trošenju 10.200.000 KM i još 10.000.000 KM kreditnih sredstava po Odluci Općinskog vijeća iz prošlog saziva. Načelnik će imati na raspolaganju više od 20 milijuna KM, a vi govorite o vijećničkoj naknadi koja iznosi 300 KM mjesečno .

Poštovani gospodine Hrnjiću i gospodine Behariću, mi u Jajcu smo izloženi jednoj političkoj diktaturi, ona se ne dijeli, već podrazumijeva jednu politiku. Svima je poznato tko provodi samovolju.

 

 

Predsjednik OO HDZ Jajce

Ivo Šimunović, vr