HDZ 1990 Jajce: Utvrdi li se nezakonitost, tražit ćemo Topićevu ostavku

Podijeli članak:

Pola godine upozoravamo na nezakonito imenovanje Komisije za izbor i imenovanje u regulirana tijela, međutim administracija Općinskog vijeća, na čelu s predsjedavajućim Općinskog vijeća, Josipom Topićem je ignorirala sve naše dopise, prigovore, zahtjeve i sve ono što smo tvrdili na bilo koji način.

Federalno ministarstvo pravde je u svom dopisu nedvosmisleno definiralo Zakonske odredbe, ali Predsjedavajući je ignorirajući relevantnu instituciju svjesno zanemario Zakon FBiH i čak intenzivirao rad iste Komisije.

Unutar par dana očekujemo od još jedne institucije preporuku po ovom pitanju.Ukoliko se utvrdi nezakonitost, tražit ćemo podnošenje ostavke predsjedatelja Općinskog vijeća Jajce, Josipa Topića zbog kršenja Zakona, a pogotovo zbog toga što smo pola godine upozoravali na ovo, a predsjedatelj je svjesno nastavio kršenje Zakona. Ostavka je u tom slučaju i jedini moralni čin predsjedatelja Općinskog vijeća, jer ne može reći da nije znao mjesecima unazad da je Zakon prekršen.

Općinsko vijeće Jajce će imati predsjedatelja sa „prstima u pekmezu“, a to definitivno nije dobro jer će Jajčani izgubiti povjerenje u ovu instituciju. Ako pogledamo razvijene zemlje, i najmanji znak nezakonitosti nekog pojedinca na poziciji uzrokuje njegovu ostavku.

Da stvar bude još skandaloznija, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, predsjedatelj je na dnevni red stavio raspisivanje javnih poziva za gotovo sve javne ustanove, očito namjeravajući što prije instalirati podobne kadrove u upravna tijela. Tražit ćemo i poništavanje svih tih javnih poziva dok ova Komisija provodi iste, stoji u saopćenju OO HDZ 1990 Jajce.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...