Jajce Online
DRUŠTVO

Hasib Hadžić: Bosna International Forum je pokrenuo najveći projekat u izgradnji odnosa između dijaspore i Bosne i Hercegovine

U augustu ove godine održali su se Prvi dani dijaspore Bosne i Hercegovine. U višednevnom raznolikom sadržaju, od privrede, kulturno-zabavnih, obrazovnih i drugih aktivnosti, bila je ovo svojevrsna promocija i početak rada projekta Bosna International Forum (BIF).

Vrijedna ekipa BIF-a uveliko radi na drugom izdanju ovog jedinstvenog događaja.

– Kroz projekat Bosna International Forum primarni cilj je stvoriti najveću i najprecizniju platformu sa dijasporom, koja će biti pokretač mnogobrojnih projekata i aktivnosti, za koje već postoje konkretni planovi. Nakon višegodišnjeg rada i analiza, kroz šest projekata koje realizuje BIF, primarna stvar je kroz Registrator i Servis za dijasporu, a za čim ima potrebu većina građana koja živi van zemlje, izgraditi komunikaciju i povjerenje, kroz razmjenu informacija, komunikaciju i stavljanje na raspolaganja Servisa za sve potrebe dijaspore, od informacija do usluga – istakao je predsjednik BIF-a Hasib Hadžić.

Bosna International Forum ne stavlja fokus samo na investicije i jačanje privrede, nego dijasporu posmatra kroz njihove interese i potrebe u domovini, od onih najprostijih, informacija, do usluga koje često uzimaju vrijeme i velike materijalne troškove licima koja žive van zemlje. Imovinsko-pravni odnosi, uređenje i briga o stambenim prostorima, administrativne usluge, briga o starim licima, roditeljima koje su mnogi ostavili iza sebe u domovini, pa do onih investiciono-privrednih ulaganja i povezivanja, samo su neki od širokog spektra usluga koje nudi Servis za dijasporu.

– Nakon završenih Prvih dana dijaspore Bosne i Hercegovine već su započete pripreme za aktivnosti naredne godine, koje podrazumijevaju nekoliko dešavanja tokom godine, a sve sa ciljem animiranja dijaspore da se uključi u zajedničke realizacije projekta. Svakako tu je već od marta fokus na privredu, zatim Samit gradonačelnika, ovog puta međunarodnog karaktera koji uključuje i gradonačelnike svjetskih metropola, ambasadora te privrednika. Nastavlja se i sa već započetim projektom EXPO BH GRADOVA kao i BHFest znanja i uspjeha. Nakon prve faze, registracije i komunikacije sa dijasporom, kroz Servis za dijasporu i informacije sa lokalnih nivoa u saradnji sa lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, izgradnje povjerenja i omasovljavanja Registratora, kreirana je platforma za ostvarenje novih projekata iz različitih sektora, privrede, kulture, obrazovanja i nauke. Krajnji cilj je ostvarenje projekta Vision BH2030 u saradnji sa dokazanim stručnim licima iz različitih sektora iz cijelog svijeta – kaže Hadžić koji dodaje da više informacija o projektu Bosna International Forum, Servisu za dijasporu i uključivanju dijaspore kao pojedinaca do pravnih lica mogu saznati na platformi www.bif.ba.

Povezane vijesti

Obnovljivi izvori energije ključni za energetsku sigurnost Balkana

admin

Upecao soma od 35,6 kilograma, borba trajala oko pola sata

admin

Dvije decenije čuvao Tita, nije smjelo biti greške

admin