Jajce Online
SPORT

Halilhodžić: Obnovio sam 80 posto ekipe Maroka, dao sam cijelog sebe u tri godine projekta

Vahid Halilhodžić, bivši selektor reprezentacije Maroka, dao je uoči početka Svjetskog prvenstva u Kataru životni intervju portalu So Foot.

Vahid Halilhodžić, bivši selektor reprezentacije Maroka, dao je uoči početka Svjetskog prvenstva u Kataru životni intervju portalu So Foot.

U izuzetno zanimljivom razgovoru, bosanskohercegovački stručnjak govorio o brojnim temama pa tako i otkazu koji je dobio uoči samog početka SP.

Maroko je bio četvrta reprezentacija s kojom je osigurao plasman na Svjetsko prvenstvo, no na Mundijalu je vodio samo Alžir 2014. godine u Brazilu.

“Umjesto da sam u Kataru, evo me ovdje na kiši. Dao sam cijelog sebe u ovaj projekt tri godine i nedostajat će mi to Svjetsko prvenstvo, ali to je život”, rekao je popularni Vaha.

Predsjednik marokanskog saveza Fouzi Lekjaa kritizirao ga je zbog nepozivanja Hakima Ziyecha, zbog favoriziranja stranih novinara u komunikaciji, te zbog toga što nije zvao dovoljan broj igrača iz domaće lige.

“Kad dođete u zemlju, ne znate sve dobre igrače, morate ih potražiti. Koliko sam utakmica pogledao u Maroku, najmanje hiljadu. Obnovio sam 80 posto ekipe. Treneru kredibilitet donose rezultati, a reprezentacija Maroka nikad nije bila bolja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Sedam pobjeda i jedan remi, s prosječno tri postignuta pogotka po utakmici. Kasnije su htjeli da zovem neke igrače, a ekipa je ostvarila rezultate bez njih. Nisam pristao, jer izgubiš kredibilitet kad igrači osjete da drugi odlučuju umjesto tebe. Tokom ‘lockdowna’ sam napisao sportski dokument o identitetu ekipe, sa svim mogućim detaljima, sa svim automatizmima. Preveli smo ga na pet jezika, jer su Marokanci posvuda. Osjećao sam da nešto mogu napraviti s tom reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu. Volio bih da sam završio karijeru s uspješnim Svjetskim prvenstvo i rekao dosta”, ispričao je Vaha novinarima So Foota.

Kad je u pitanju Mundijal u Kataru, Halilhodžić ne gleda utakmice Maroka.

“Da sam to učinio, ne bih bio Vahid. Ali nisam ni glup, mogu promijeniti mišljenje ako se to zamoli, ako je to za dobrobit ekipe. Problem u klubu je što je trener postao slaba tačka, prvi koji će dobiti otkaz. Ali ako je glava sportaša slaba tačka, klub ne može postizati rezultate. Nikad nisam pripadao lobijima. Pogledajte portugalske trenere, oni su svugdje jer dobro pričaju, a agenti im jačaju taj lobi”.

Kaže kako na Svjetskom prvenstvu navija za Francusku.

“Mogu otići do kraja ako će biti defanzivno dobri. Deschamps je Juventusova škola, pragmatizam i realizam. Nisam ni pogledao popis igrača Maroka. Jedna me majka zvala jer joj sin nije bio pozvan, plakao je. Ne možete zamisliti kako je teško donijeti takve odluke. Igrač koji je igrao kvalifikacije i nije pozvan, možete mu uništiti život. Ja sam i dalje traumatiziran što sam igrao tako malo (na Svjetskom prvenstvu) 1982. Puno je potrebno da se od toga oporaviš, nije svako za to sposoban. No, igrača koji ne radi dobro i nije discipliniran ću sa zadovoljstvom odstraniti…”.

Vaha je pričao i o vremenu kada je bio u PSG-u.

“Doznao sam ko je preko daljinskog upravljača gurao dva igrača u tim. Jedan iz L‘Equipea, drugi iz Le Parisiena. Možda sam pogriješio što sam ovom drugom zabranio dolazak u Camp des Loges. Svi su se novinari ujedinili, to je bio početak kraja…”, rekao je i nastavio:

“U PSG-u sam zamolio čelnike da zadržimo Ronaldinha, rekli su mi da ja odlučujem. A sedam dana kasnije mi je uprava Canala+ objašnjavala da ga moraju prodati. Sanjao sam o tome da ga spojim s Pauletom, ali su mi rekli da bi u tom slučaju klub bio izbačen iz lige. Ljutio sam se 10 dana, a onda su mi pokazali Ronaldinhov ugovor. Njega je PSG-u posudila agencija Sportfive za priličan iznos, a PSG mu isplatio pet plaća. Njegovoj sestri, bratu, itd. U timu je bio čak i igrač koji nije postojao. Zvao se Rabiu Baita, njega se koristilo kako bi se platilo ostale. Kad doznaš za takve stvari, pitaš se trebaš li ostati”.

KOMENTARI

Povezane vijesti

Kako je propao sarajevski fudbal, apsolutna dominacija Mostaraca

admin

Futsal Zmajevi se spremaju za start kvalifikacija za SP, u subotu prva utakmica u Zenici

admin

Žrijeb play-offa Lige prvaka: Višća i društvo protiv Danaca, moguće rivale saznali Dinamo i Zvezda

admin