Search
Close this search box.

Hakeri zarazili četkice za zube, a sad mogu i frižidere, veš mašine…

Podijeli članak:

Hakeri su uspjeli zlonamjernim softverom zaraziti na milione pametnih četkica za zube, kojima su potom izveli veliki kibernetički napad na švicarsku tvrtku.

Četkice za zube, koje se mogu povezati s internetom, hakeri su spojili u botnet, odnosno mrežu internetskih klijenata kojima se može izvršiti distribuirani napad uskraćivanja usluge (DDoS).

Jednostavnije rečeno, pametne četkice preopteretile su servere ogromnim količinama internetskog prometa, zbog kojih je napadnuta web stranica stala s radom.

Švicarske novine Aargauer Zeitung pozivaju se na izvješće sigurnosne tvrtke Fortinet, koja je navela da je neimenovana švicarska tvrtka ostala bez nekoliko miliona eura zbog prekida dostupnosti stranice.

Svaki pametni uređaj je potencijalna meta

Fortinet je u izvještaju naveo kako pametne četkice za zube ne moraju biti jedini uređaj s kojeg se može vršiti ovakav napad. Pišu kako se u botnet mogu teoretski ubaciti svi pametni uređaji, među kojima su web kamere, baby monitori, pametna zvona ili kućanski uređaji poput frižidera i veš mašine.

“Svaki uređaj koji je povezan s internetom potencijalna je meta ili se može zloupotrijebiti za napad”, kaže Stefan Züger, voditelj sistemske tehnologije u Fortinet Switzerland, koji korisnicima savjetuje da poduzmu adekvatne mjere za zaštitu. “U protivnom ćete prije ili kasnije postati žrtva – ili će vaš vlastiti uređaj biti zloupotrijebljen za napade”, kaže Züger.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka