Hadžihafizbegović traži 30.001 KM, Budnjo tužen za milionski iznos

Podijeli članak:

Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo objavilo je podatke o tome ko je sve u proteklom periodu tužio ovaj kanton i u kojoj su fazi tužbe. Istovremeno, objavljeni su i podaci protiv koga je KS podnio i dobio tužbe.

Jedan od zanimljivih podataka se odnosi na tužbu bh. glumca Emira Hadžihafizbegovića. Prema podacima Kantonalnog pravobranilaštva on je tužio KS za iznos od 30.001 KM i to nakon što je lani smijenjen s direktorske pozicije Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Eksploatisana voda

Pri tome je tražio i sudsku mjeru osiguranja. Prema podacima Pravobranilaštva odbijen mu je taj zahtjev, ali je predmet odlučivanja po žalbi sada u Kantonalnom sudu Sarajevo.

Kada je riječ o potraživanjima samog Kantona Sarajevo, navedeni su milionski iznosi utuženi protiv Alije Budnje vlasnika hotela Ilidža i Terme Ilidža. Kako se navodi, trenutno je u toku drugostepeni postupak u tužbi KS protiv Hotela Ilidža za naknadu za eksploatisanu vodu u iznosu od 626.630 KM.

U drugom postupku teškom 411.892 KM po istom osnovu donesena je presuda kojom je tužba KS u cijelosti usvojena. Kada je riječ o tužbi protiv Termalne rivijere Ilidža, također za naknade za eksploatisanu vodu u iznosu od 815.751 KM došlo je do presude u korist KS te je potpisan sporazum o odgođenom plaćanju na pet godina.

Prema podacima Pravobranilaštva, po istom osnovu je KS tužio i Coca-Colu d.o.o. Sarajevo i to za iznos od 358.557 KM. Navodi se da je presudom Vrhovnog suda FBiH odbijena revizija tužene strane.

Tužba Midhata Hubijara

Kada je riječ o tužbama protiv KS, osim Hadžihafizbegovića, ovaj kanton je po sličnom osnovu tužio i bivši direktor Turističke zajednice Midhat Hubijar i to za iznos od 69.272 KM, ali mu je tužba odbijena. Politička stranka BOSS tužila je KS u iznosu od 358.893 KM, ali im je tužbeni zahtjev odbijen.

Zanimljivo je da je i Grad Sarajevo tužio Kantona Sarajevo za iznos od 4,5 miliona KM. Vrhovni sud je odbio ovu tužbu. Tužba Žutog Taxija protiv KS iznosi 3,6 miliona KM. Prvostepenim postupkom je odbijena, a sada je u toku faza odlučivanja po žalbi tužioca.

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...