Hadžić: Saga “crkva-džamija” u Jajcu nije završena

Podijeli članak:

Reakcija na tekst “Vrhovni sud Federacije presudio u slučaju Crkve svete Marije” objavljenog 24.07.2022. godine na informativnom portalu kraljevskog grada Jajca, Klik Jajce, nepotpisanog “gospodina”, građanina opasnih namjera.

Svjestan činjenice da ovo nije prvi put gdje pojedine nacionalističke politike koriste svaku priliku da podižu nacionalne tenzije, udaraju na dignitet Islamske zajednice i njenih predstavnika, dužan sam reagovati i u korjenu sasjeći opasne namjere autora gore spomenutog teksta.

Očigledno je da je predizborna kampanja uveliko počela, te da se pokušaj destabilizacije Bosne i Hercegovine i manipulisanja javnosti nastoji spustiti i do lokalnog nivoa.

Upozoravam nepotpisanog “gospodina”, građanina opasnih namjera, da to ne radi, a posebno da ne zloupotrebljava Islamsku zajednicu i njene svetinje, i posebno da ne zbunjuje građane o terminima vlasništvo i posjed, i o kategoriji nacionalnog spomenika. Poručujem nepotpisanom “gospodinu”, građaninu opasnih namjera, da svoju energiju usmjeri na poslove za koje ga građani plaćaju, i unaprijedi i razvija turističke potencijale od čega bi svaki građanin trebao imati koristi.

Nedopustivo je nacionalne spomenike, usto još vjerske objekte, koristiti za predizborno politikanstvo, prebrojavanje krvnih zrnaca članova inih sudskih komisija i upućivanje “nesvjesne” javnosti kako da razmišljaju i unaprijed jednostrano donose zaključke.

Islamska zajednica ima obavezu da se bori protiv nepravde koja joj se čini stoljećima i da se bori za povrat uzurpirane i otete imovine u cijeloj Bosni i Hercegovini, i stoga je Islamska zajednica odlučna da iskoristi sve pravne instrumente i instance kako u Bosni i Hercegovini tako i u međunarodnim institucijama kako bi se pravda zadovoljila.

Islamska zajednica nije imala fer i pravičan postupak. Sudovi, svjesno ili nesvjesno, nisu shvatili šta je vakufska imovina, šta je vakuf. Sudovi su povrijedili njeno pravo na svoju imovinu, i do sada donijeli proizvoljne i nezakonite presude. Naravno da ćemo podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ako Bog da. Islamsko je vjerovanje da na ovom svijetu nema apsolutne pravde, ali obaveza muslimana je pravedno djelovati i ovosvjetsku, iako manjkavu pravdu, dostojanstveno zahtijevati i živjeti.

Medžlis Islamske zajednice Jajce će, ako Bog da, dostojanstveno nastaviti pravnu borbu za dobijanje dozvole za ulazak u posjed svoga vlasništva s namjerom da se nacionalni spomenik sačuva i unaprijedi (što očito skoro 30 godina nije u interesu onih koji imaju ključeve i trebaju brinuti o istom). Naravno da nismo htjeli zamarati građane i nećemo, ali ne treba to raditi ni druga strana u sudskom sporu.

Zehrudin-ef. Hadžić, prof., glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce

 

Potpisana reakcija na nepotpisani, polupismeni tekst o Presudi Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine o odbijanju revizije na drugostepenu presudu u slučaju crkva sv. Marije (pretvorena u Fethija, odnosno sultan Sulejmanovu džamiju), sa zvonikom sv. Luke.

 

 

(MIZ Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...