Hadžić: Ramazan je prilika, šansa za boljim, pravednijim odnosom…

Podijeli članak:

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu, sutra će zapostiti prvi dan mjeseca ramazana, mjesec milosti, oprosta, intenzivnog ibadeta, dobročinstva. Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, zalaskom sunca u nastupa mubarek mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija.

O značaju ramazana razgovarali smo sa prof. Zehrudinom ef.Hadžićem, glavnim imamom MIZ Jajce (Jajce, Jezero i Šipovo).

Na koji način će muslimani na području MIZ Jajce obilježiti ramazan? Koje su to aktivnosti?

⁃ Ramazanske aktivnosti su svake godine iste po sadržaju, a različite po doživljaju. Ove godine treba što više offline-uživo ramazan provoditi u ibadetu jer smo prethodne dvije godine zbog pandemije bili većinom online. Vratiti duh ramazana u džamiju, kuću, avliji, ulicu, čaršiju.

Koliko je važno da musliman kao pojedinac shvati ramazan kao priliku vlastite duhovne obnove koju nikako ne smije propustiti?

⁃ Ramazan je prilika, šansa za boljim, pravednijim odnosom spram sebe u suštini, svome bitku, svojoj duši. Ali također je “prilika” za čovjekovu propast ako ramazan ne doživi i ne proživi svim svojim bićem.

Kako da na najbolji način iskoristimo mjesec ramazana? Koje su to aktivnosti, literatura, vrijednosti i navike, koje Vi njegujete, a i nama ih preporučujete?

⁃ Post, ibadet, razmišljanje, Kur’an, druženje, iftari, plan, rad, red, disciplina, analiziranje sebe, pomoć potrebnim. Sto se tiče literature preporučujem da svako pročita prijevod Kur’ana i Rijadussalihin.

U ramazanu vjernici trebaju sjetiti i svoje rodbine, prijatelja, porodice i kolega i da zajedno sa njima podijele tu radost. Koliko se to izgubilo u današnjem vaktu?

⁃ Potrebna nam je obnova odnosa unutar porodice, rodbine, komšiluka, prijateljstva… Ramazan je prilika i za naše odnose, iftare, sehure, teravije, susrete u džamiji.

Svjedoci smo brojnih problema u društvu. Nezaposlenost, mladi sve više napuštaju državu. Na koji način vjernik treba da se postavi spram svih ovih problema?

⁃ Bježanje od realnosti života i problema nije rješenje problema. Zapravo, čudan li je primjer vjernika jer u svakoj situaciji on je na dobitku. Kako kaže Muhammed, a.s.: “Kada ga zadesi dobro, on je zahvalan, a kada ga zadesi loše, on je strpljiv.”

Šta biste poručili muslimanima-Bošnjacima? (ramazanska poruka)

⁃ Ramazan je mjesec dobra, to dobro treba objeručke zgrabiti i ne puštati, ljubomorno čuvati i poslije Ramazan razvijati i odgajati. Neka što vise budu zajedno u dobru.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...