Search
Close this search box.

Hadžić: Budućnost naše djece

Podijeli članak:

Tematska hutba, 12.08.2022.godine:

– Draga braćo,

čineći zahvalu Allahu, povećavamo Njegove blagodati prema nama. Zato Mu zahvalni budimo! Izgovarajući salavat na Muhammeda, a.s., naše dove budu kabul. Zato izgovarajmo salavate!

Budućnost čovječanstva nikada nije bila neizvjesnija. Čovjek zna šta radi protiv sebe, ali ne prestaje. Budućnost naše djece, također, nikada nije bila neizvjesnija. Čovjek gleda, ali ništa ne čini. Pristali smo da budemo onakvi kakvi drugi žele da budemo, i mi, i naša djeca.

Živimo u vremenu u kojem nauka kroz naučnu zajednicu ne osigurava napredak, nego stoji u mjestu. Živimo u vremenu u kojem kroz školsku nauku nemamo priliku našu djecu učiti istini o dešavanjima u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, čak nemamo priliku dati nazive našim školama i ustanovama po našim gazijama ili mjestima herojstva, nemamo priliku ni pravo sjećati ih se ni ponositi se njima. Potrebni smo revolucionarne nauke jer živimo u vremenu brzih revolucionarnih promjena u svijetu. Ipak, nauka nije puka teorija, nauka je proces.

Braćo, k’o papagaji ponavljamo prve riječi objave “Iqre-uči”, i hvalimo se kako je naša vjera, vjera učenja, međutim, nažalost, ne razumijemo hadis u kojem se kaže:

“Kome Allah želi dobro, podari mu da razumije vjeru”.

“Uči u ime tvoga Gospodara koji stvara”.

Stvaranje je proces, učenje-nauka je proces. Međutim, nauka bez odgoja i morala postaje sama sebi cilj. Oni koji su obrazovani ne znači da imaju obraz, da su obrazli. Koja korist od nauke koju naučimo ako je ne primijenimo u našim životima i ako nije moralna. Znate li zašto smo siromašniji i nazadniji od drugih? Zato što ne volimo učiti i raditi. Znate li zašto smo nemoralni, zašto sebi ohalalimo ono što je haram? Znate li zašto sebi ohalalimo ono što je haram? Zato što nismo odgojeni. Znate li zašto se naša djeca jedne godine vjenčavaju, a već sljedeće razvode? Zato što nisu naučili da odgovore na životne izazove i iskušenja.

Znate li zašto smo u ovakvom stanju?!

Odgovor je u rječima Muhameda, a.s.,

“Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je spomenuo čovjeka koji je pružio ruke prema nebu govoreći: “O Gospodaru, o Gospodaru!”, a njegova je hrana haram, piće mu je haram, njegova je odjeća haram i othranjen je haramom; pa kako da mu se dova usliša.”

Znate li koje će dijete učiti za vas dovu poslije vaše smrti? Samo lijepo odgojeno dijete! Kada sve prestane našom smrću, ostaje nada u dovi naše djece i zato je najbolja investicija za budućnost naše djece upravo ulaganje u korisno obrazovanje i ispravan odgoj, i naše djece i nas samih.

Prema riječima Muhammeda, a.s., na Sudnjem danu će se tinta učenjaka vagati s krvlju šehida. Ovih dana imamo priliku biti “u društvu šehida” na šehidskim mevludima, i imamo priliku učestvovati u pomaganju odgoja i obrazovanja naše djece. Bujrum braćo!

Gospodaru naš, povećaj naše znanje i podari nam sabur da na Tvom putu odgojimo našu djecu. Amin!

 

Zehrudin-ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa IZ-e Jajce

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka