Search
Close this search box.

Habibović: Reprezentativci oduševljeni dolaskom Barbareza, smetaju im stalne promjene u igračkom kadru

Podijeli članak:

Sredinom proteklog mjeseca, postalo je jasno da će novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine biti Sergej Barbarez. Ubrzo je dogovor ozvaničen, a njegova posljedica je bila očekivana i jasna – reprezentacija se ponovo našla u fokusu javnosti.

A, kada želite pričati sa nekim o dešavanjima u i oko bh. fudbalske selekcije, Belmin Habibović je odličan izbor. Neobično je zahvalan sagovornik; otvoren, odmjeren i konkretan, a pritom značajno bolje informisan o dešavanjima unutar reprezentacije od prosječnog navijača, pa i novinara. Iako mislim da ga poznaje većina onih koji detaljnije prate bh. reprezentativni fudbal, nije zgorega još jednom ponoviti da je Belmin novinar i entuzijasta, koji značajno doprinosi tome da se mladići iz dijaspore odluče nastupati za dres sa bh. grbom.

image

Belmin Habibović i Edin Džeko

 Facebook/Belmin Habibović

Sa Habibovićem smo razgovarali o manje-više svemu aktuelnom u posljednje vrijeme. Teme poput Barbareza, Spahića i reakcija reprezentativaca, primjer su toga, no dotakli smo se i nekih drugih kao što su Adis Jašić, odljev fudbalera u druge reprezentacije i slično. Krenuli smo, ipak, od onoga čija je epizoda nedavno okončana – Save Miloševića.

“Nekako uvijek na kraju o selektoru govore fakti, odnosno rezultati, a on ih definitivno nije imao. Za sve medije je bio prilično zahvalan sagovornik, a ako nešto ima pozitivno, to je i da je iskomunicirao povratak Anela Ahmedhodžića u reprezentaciju, ali je isto tako bila jedna nevjerovatna situacija sa Benjaminom Tahirovićem, koji nije upisao niti jednu jedinu minutu u njegovom mandatu, a vidjeli smo ko je sve dobivao priliku. Kao što rekoh, nažalost nije imao rezultate, a mi se okrećemo budućnosti”, navodi Habibović, koji pripada taboru onih što su obradovani dolaskom Barbareza:

Neformalni skaut

Habibović živi u austrijskom Linzu. Nema nikakav angažman niti dogovor sa N/FSBiH. Radi po svom nahođenju; kada primijeti mladog igrača stupi u kontakt sa njim i njegovom porodicom, pripremajući tako teren za njegov angažman u reprezentaciji BiH mnogo prije nego taj igrač postane zanimljiv našem savezu

“Ne pamtim kada sam osjetio ovoliki entuzijazam i polet oko reprezentacije. Lično, sretan sam da se Barbarez vratio. Svi smo priželjkivali da dobijemo što više bivših reprezentativaca na pozicijama odlučivanja u savezu. Mnogi spočitavaju Barbarezu nedostatak iskustva, no za mene je vellika stvar što je jedan selektor konačno dobio odriješene ruke da sam sebi bira pomoćnike. Vidimo da to Barbarez radi na sjajan način. Sada je tu i zvanično Bajramović, koji ima veliko iskustvo radeći kao prvi asistent u njemačkoj Cvajti. Zatim Hrgović, koji je bio asistent Slavena Bilića. Ne umanjujući značaj ostalih koji će činiti stručni štab, vjerovatno jedan od najboljih koje smo imali gledajući po imenima. Nadam se da ćemo na krilima ovog entuzijazma konačno početi graditi temelje neke nove i ozbiljnije reprezentacije“.

Nisu samo navijači pozitivno reagovali na imenovanje novog selektora. Isti utisak dijele i igrači, otkrio nam je Habibović.

“Svaki reprezentativac kojeg sam pitao za mišljenje, odgovorio mi je sa oduševljenjem, jer su to momci koji su pratili Sergeja dok je izgarao na terenu noseći dres jedne nam jedine domovine. Pamte to njegovo liderstvo i karakter. On nema trenerskog iskustva, ali uzmemo u obzir posljednje vrijeme, promijenili smo toliko selektora sa iskustvom, a nije se uspio primijetiti trenerski pečat, da vidimo tačno šta taj selektor želi od ekipe. Viđali smo samo promjene u igračkom kadru. Ako ništa drugo, za Sergeja možemo garantovati da će donijeti taj svoj patriotski naboj i da će sigurno povećati ljubav u i oko reprezentacije.“

Promjene je doživjela i pozicija direktora reprezentacije. Zvjezdan Misimović je prebačen na mjesto savjetnika predsjednika Vice Zeljkovića, dok je direktorsku funkciju preuzeo Emir Spahić.

“Oko Misimovićevog posla je bilo podijeljenih mišljenja. Vjerovatno je neke stvari mogao mnogo bolje, ali ako uzmemo u fokus njegovu pravu ulogu oko lobiranja dolaska novih igrača u našu reprezentaciju, moramo konstatovati da je on tu uradio sjajan posao. Dobili smo neke nove mlade igrače koji su zalog za budućnost. U njegovom mandatu smo dobili najviše mladih igrača. S te strane trebamo biti zadovoljni. Bilo je drugih stvari koje je mogao bolje uraditi, no želim mu sreću u nastavku karijere“, rekao je Habibović, a onda se osvrnuo na Spahićevo imenovanje:

“Bilo mi je jako drago kada sam saznao da će se to desiti. Jer Emir Spahić u savezu i na jednoj odgovornoj funkciji bio je san svakog onog ko istinski i srcem voli našu reprezentaciju. On će imati mnogo veću ulogu od one koju je imao Misimović, jer je Emir direktor A reprezentacije i direktor svih omladinskih selekcija, dakle ima mnogo veće odgovornosti i mnogo više posla. Nekako sam siguran da će nedostatak iskustva nadomjestiti svojom srčanošću i ogromnom ljubavlju prema BiH”.

image

Naš sagovornik sa novim direktorom reprezentacije

 Facebook/Belmin Habibović

Baš jučer, Miralem Pjanić se oprostio od dresa reprezentacije BiH.

“Nakon svega što je dao reprezentaciji i puta koji je prošao da dođe tu, zaslužio je da se ustane kada mu se spominje ime. Mislim da je shvatio da je vrijeme za nove momke, jer, koliko imam informacije, on se neće vraćati u Evropu. Svjestan je da ne može igrati na ozbiljnom nivou na kojem je ranije bio. Naravno da je to majstor koji uvijek može dati svoj doprinos. Mislim da je i on sam to jako dobro definisao, da je vrijeme da se započne neka nova era, gdje on ne želi smetati. Svidjelo mi se što se ponudio u budućnosti da će pomoći na bilo koji način ako bude potrebno. Tako da, Mire, hvala ti za sve“, poručuje Belmin za Sport1 i Oslobođenje.

image

Belmin Habibović i Miralem Pjanić

 Facebook/Belmin Habibović

Prije više od godinu dana, Habibović je za naš medij govorio o Adisu Jašiću, a sada je još jednom pojasnio zbog čega fudbaler Wolfsbergera još nije debitovao za našu zemlju.

“Mnogo puta sam govorio o Adisu. Trebalo bi mnogo vremena i novinskih redova da to objasnimo detaljno. Koga detaljnije zanima, može pronaći u mom posljednjem gostovanju kod Marjana Mijajlovića. U suštini, Adis je prije godinu dana definitvno odlučio da ne želi nastupati za reprezentaciju Austrije, što je njima bio težak udarac, jer je Adis bio jedan od najstandardnijih mladih reprezentativaca i neko ko je već dobio garancije da će se naći u A timu. Na to sve, Adis im je odgovorio da ne želi i da može igrati za samo jednu seniorsku reprezentaciju, a to je BiH. Nakon toga, ovdje je nastupio medijski linč. Javno je, recimo, Ralf Rangnick izjavio da se Austriji nikada ne smije ponoviti ‘slučaj Adis Jašić‘. Našao se u jednoj jako teškoj situaciji u klubu, gdje je bio pod velikim pritiskom. Rekli su da, ako uzme bosanski pasoš, smatrat će se strancem, a oni imaju dovoljan broj stranaca u svojoj ekipi, pa su mu poručili da on neće moći igrati. Ja se iskreno nadam da će on nastaviti napredovati u svom klubu i da će promijeniti sredinu, kako bi se otklonile posljednje prepreke da dobije naš pasoš i promijeni sportsko državljanstvo”, rekao je.

Javnost često s nestrpljenjem kritikuje selektore i druge uposlenike saveza da ne rade dovoljno na dovođenju talentovanih mladića pod bh. zastavu, a često se ispostavi da se neke stvari rade u tajnosti.

“Ranije smo imali situacija gdje su, ljudi koji su bili zaduženi za to, javno licitirali s imenima. Nije se to pokazalo kao najbolji mogući način, jer su time samo dizali cijenu tim momcima u drugim reprezentacijama, pa se u posljednje vrijeme dosta stvari radilo u tajnosti, što je meni bilo izuzetno drago. Moram reći, kada smo već govorili o Misimoviću, da je tu mnogo mladih igrača sa kojima se razgovaralo, ali se o tome u javnosti zapravo ništa ne zna, jer koliko vidim mnogo imena se pojavljuje u našim medijima, a neki od njih su imali konkretne ponude i razgovore da budu dio našeg tima, ali je na sceni to vaganje i sva ta ljubav prema domovini nam se u posljednje vrijeme sve više svodi na matematiku. Sjednemo i izračunamo da li volimo ovu domovinu, ili neku drugu, kroz brojke potencijalnih transfera. Bilo je ranije mnogo nerada kada je u pitanju ova problematika, ali u posljednje vrijeme ima mnogo perspektivnih igrača koji su dobili priliku da dođu kod nas, ali je to bilo klasično vaganje ponuda i sjedenje na obje stolice. Nadam se da će se situacija iskristalizovati u narednom periodu“, otkriva Habibović.

image

Amir Hadžiahmetović, Belmin Habibović i Ibrahim Šehić

 Facebook/Belmin Habibović

Često slušamo kako bi trebalo spriječiti naše omladinske reprezentativce da igraju za susjedne zemlje. Nedavno smo svjedočili i slučaju Petar Sučić.

“Mi nemamo pravne niti bilo kakve druge mehanizme da bismo spriječili nekoga da ode od nas, ali sigurno bi se moglo više poraditi na tome. Jer ako mi vidimo da neko javno ističe obilježja drugih zemalja i da je tu kod nas čisto jer nema gdje drugo, sigurno bismo ranije trebali reagovati. Najbolje što mi možemo i trebamo uraditi jeste da gradimo ozbiljniju reprezentaciju, budemo puno konkurentniji i sigurno da ćemo kao takvi biti puno interesantniji za takve igrače koji su, da kažem, ‘na vagi‘. Sigurno da će prisustvo Barbareza i Spahića donijeti dodatnu notu ozbiljnosti svemu tome“, smatra Bosanac i Hercegovac sa prebivalištem u Linzu.

Kroz nacionalni tim posljednjih godina prodefilovao je veliki broj igrača. Mnogi su ostali na dva-tri nastupa, nisu od njih imali korist ni oni, ni njihovi klubovi, a najmanje sama reprezentacija.

“Nadam se da će se stati u kraj tim stalnim promjenama u igračkom kadru. Puno sam razgovarao s igračima i njima to zaista smeta. Vjeruju u sebe i kvalitet svojih saigrača, ali kažu: Treba nam vremena, čisto da postanemo ekipa, da više komuniciramo međusobno. Uvijek je tu pet-šest novih imena – i to ne onih koji su prošli omladinske selekcije i imaju perspektivu da budu ozbiljni reprezentativci – nego, usudit ću se reći, i prosječni igrači, iz prosječnih liga i ekipa, vrlo lako su dobivali priliku. To su jedan, dva, eventualno tri nastupa – i više ne čujemo za njih. Vjerujem da Sergej Barbarez neće raditi takve stvari i da, ako već bude novih imena, da će to biti imena za koje smatramo da će donijeti neku novu notu našoj igri, a ne samo da tu popune broj. Na krilima Barbareza, Spahića i svih ovih sjajnih imena, iskreno se nadam da ćemo početi graditi novu reprezentaciju. To je dug i mukotrpan proces, koji zahtijeva mnogo strpljenja, povjerenja i podrške, ali se nadam da ćemo istrajati na tom putu”, zaključio je Habibović na kraju razgovora za Sport1 i Oslobođenje

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Iako njihova riba završi na trpezama i tanjirima širom BiH, samo na sedmičnoj bazi...

Mišo Banjac publici u BiH i regionu je poznat kao lider popularnog “Jet Set”...

Žena E. H. (29) iz Gračanice preminula je sinoć nakon komplikacija poslije porođaja.

Ledo plus je najveći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane u Hrvatskoj. Ukoliko želite...

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...

Ovo je inspirativna priča o mladoj ekipi koja je u jeku korone zasukala rukave,...