Haaland u najdužem golgeterskom postu otkako je postao profesionalni fudbaler

Erling Haaland nije postigao gol za Norvešku u pobjedi (1:0) kod Crne Gore u kvalifikacijama za SP.

Erling Haaland nije postigao gol za Norvešku u pobjedi (1:0) kod Crne Gore u kvalifikacijama za SP.

Zbog čega je važna ta informacija? Mladi (20) golgeterski genij, koji je postao prvi igrač u historiji Bundeslige s pet golova u prve dvije utakmice, dok je u Ligi prvaka prvi koji je u prve tri utakmice zabio šest golova, tako je ušao u najduži golgeterski post u karijeri.

Haalandu je naime utakmica u Podgorici, nakon onih kod Gibraltara (3:0) i Turske (3:0), također u kvalifikacijama za SP, bila treća ne kojoj nije zabio kao starter. To mu se nije dogodilo otkako je kao 16-godišnjak postao profesionalac prelaskom iz Brynea u Molde u januaru 2017.

Haaland je u Borussiji Dortmund, za koju je u 49 nastupa postigao isto toliko golova, bio bez gola tri utakmice (Freiburg, Gladbach, PSG) od kraja februara do 11. marta prošle godine, ali protiv Freiburga je kao rezerva ušao zadnjih 27 minuta.

Ovako je komentirao svoj rekordni post:

“Morao sam igrati puno bolje u ove tri utakmice. Ne samo zabiti, nego i stvarati prilike ostalima. Uvijek prvo krećem od sebe i toga što mogu bolje napraviti za nacionalnu ekipu.”

Selektor Stale Solbakken dodaje:

“Protiv Gibraltara je mogao zabiti tri gola jer je imao puno prilika i falilo mu je sreće. Protiv Turske mu gol nije priznat zbog ofsajda, a kod Crne Gore je također imao šansi koje nije iskoristio, ali to je tako. Međutim, ako je to problem, mi nemamo problema.”

Ove sezone Haaland za klub ima više golova (33) nego nastupa (31), dok je u reprezentaciji do ovog rekordnog posta bio na šest golova u šest utakmica. Haaland ukupno u karijeri ima 104 gola u 151 utakmici.

KOMENTARI