Gudeljević o Jakovu Peharu: Akademska zajednica ostala bez velikana

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević uputila je telegram sućuti povodom smrti akademika Jakova Pehara, koji je preminuo jučer u 93. godini.

Gudeljević je navela da je zauvijek zaklopio oči predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost, čovjek od kojeg se učila odgovornost, rad, disciplina i blagost.

Podsjetila je da je Pehar bio jedan od utemeljitelja Sveučilišta u Mostaru, učitelj kojeg generacije pamte, a krajolici i danas govore njegovom rukom ispisani.

Akademik Pehar, jedan od slučajno preživjelih svjedoka Bleiburga, bio je i ostao gromada koja nikada nije tešku riječ izgovorio, ali se uvijek i predano zalagao da “Hrvati imaju jednaka prava u BiH. Ni manje niti više od toga. Akademska zajednica je ostala bez velikana, priroda bez čovjeka koji ju je grlio, obitelj bez svoje tihe luke, a gradovi diljem Bosne i Hercegovine bez njegovog pogleda na parkove koje je oživio. No, jedan, čapljinski park, nosi i nosit će ime Jakova Pehara u znak zahvalnosti i poštovanja prema tom velikanu – istakla je Gudeljević, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

BHRT