Grlić Radman: Hrvatska će donirati vakcine protiv koronavirusa Bosni i Hercegovini

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji se nalazi u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, najavio je da će Hrvatska donirati cjepiva Bosni i Hercegovini.

“Hrvatska vlada je donijela odluku o donaciji cjepiva BiH. Odlučili smo se za to jer smatramo da je to ispravan potez prijateljske zemlje koja želi pomoći u borbi protiv pandemije. Svi smo u potrebi i trebamo se vakcinisati. Mi želimo pokazati solidarnost jer znamo da je i vama potrebno tako da ćemo uskoro dostaviti cjepivo”, rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da je za realizaciju potrebno dogovoriti sve tehničke detalje i proceduru.

“Vjerujemo da će se to realizovati vrlo skoro, u narednim danima te ćemo onda imati više informacija i o količini i raspodjeli cjepiva”, istakao je Grlić Radman.

Istakao je da BiH i Hrvatska imaju kvalitetne i prijateljske odnose, smatrajući kako je važno istinski graditi te odnose da budu još bolji. Kako je kazao, imali su tako dobar i plodonosan razgovor.

Vezano uz kontinuirani napredak BiH u okviru euroatlatskih integracija, hrvatski ministar je rekao da u tom procesu BiH u Hrvatskoj ima zagovornika i partnera.

Naglasio je da “non paper” ili neslužbeni papir kao polazna osnova, obrazlaže tu inicijativu, a danas ju je predstavio i ministrici Turković.

“Mi imamo zajednički interes i zato je vrijedno da sam upravo danas ovdje, prije predstavljanja, odnosno prije rasprave o ovom ‘non paperu’, koji će zapravo biti dio sveobuhvatne rasprave o Zapadom Balkanu”, rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da je “hrvatska strana spremnost za pružanje pomoći izrazila i kroz njihov ugovor o evropskom partnerstvu”.

Dotakao se i odlagališta na lokalitetu Trgovska gora, u blizini granice sa BiH, na kojem je njegova zemlja iskazala određenu namjeru gradnje nuklearnog otpada.

“Mislim da tu temu treba prepustiti stručnjacima i trebaju raditi timovi i s jedne i druge strane”, pojasnio je Grlić Radman.

Turković je ovom prilikom kazala kako je bilo mnogo tema za razgovor te joj je drago da je s kolegom uspjela razgovarati o svemu onome što su smatrali da je potrebno analizirati.

Osvrnula se na odnose dviju zemalja, podsjećajući kako je mnogo ljudi iz BiH u Hrvatskoj, kao i onih koji nose putovnice Hrvatske, a u duši se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci.

”Jedna bliskost je historijski prisutna i u analizi svih tema i svih problema, ili velikog broja problema, mislim da smo pronašli kompromisnu formulu, da smo se dogovorili kako ići dalje i kako ono što nije bilo dosad razriješeno, razrješavati”, rekla je Turković.

Razgovarano je i o političkim odnosima dviju zemalja, te pismu koje je američki državni sekretar Antony Blinken proslijedio BiH, odnosno principima koji se nalaze u pismu, a koji govore o ”nekakvim malim izmjenama Ustava” i kako bi se mogle ugraditi odluke suda u Strazburu da se dođe do provođenja presude u predmetu “Sejdić-Finci”.

”Ali, isto tako, da kroz reformu Izbornog zakona se osiguraju prava svih građana u izbornom procesu što bi dovelo do unapređenja i smanjili bi se svi problemi koji postoje u BiH. Ovo je godina usvajanja izmjena Izbornog zakona, godina malih promjena koje će biti potrebne da se konačno riješi slučaj ‘Sejdić-Finci’ i tako dalje”, rekla je Turković.

BHRT