Search
Close this search box.

Grčki arheolozi otkrili 4.000 godina staru misterioznu okruglu strukturu na Kreti

Podijeli članak:

Velika, okrugla kamena zgrada stara 4.000 godina otkrivena na vrhu brda na Kreti zbunjuje arheologe i prijeti da poremeti veliki projekt zračne luke na grčkom turističkom otoku.

Grčko ministarstvo kulture saopćilo je u utorak da je građevina “jedinstveno i iznimno zanimljivo otkriće” iz minojske civilizacije na Kreti, poznatoj po svojim raskošnim palačama, blistavoj umjetnosti i zagonetnom sustavu pisma. Ruševine labirintske zgrade od 1.800 kvadratnih metara, koje odozgo podsjećaju na kotač golemog automobila, otkrivene su tokom nedavnog iskopavanja arheologa.

Mjesto je bilo predviđeno za radarsku stanicu koja će opsluživati ​​novu zračnu luku u izgradnji u blizini grada Kastelli. Predviđeno je da se otvori 2027. godine, a predviđa se da će zamijeniti drugu najveću zračnu luku u Grčkoj u Heraklionu, a dizajnirana je za prihvat do 18 miliona putnika godišnje.

Arheolozi još ne znaju čemu je služila građevina na vrhu brda. Još uvijek se iskopava i nema poznatih minojskih paralela. Dakle, stručnjaci zasad nagađaju da je mogao biti korišten za ritual ili religijsku funkciju.

Okružena s osam stepenastih kamenih zidova visokih do 1,7 metara, unutarnja struktura bila je podijeljena na manje, međusobno povezane prostore i možda je imala plitki stožasti krov.

U saopćenju ministarstva stoji da se čini da nije bila nastamba, a nalazi iz unutrašnjosti uključuju veliku količinu životinjskih kostiju.

“Možda se povremeno koristio za moguće ritualne ceremonije koje uključuju konzumaciju hrane, vina i možda prinošenja Njegova veličina, arhitektonski raspored i pažljiva gradnja zahtijevali su znatnu radnu snagu, specijalizirano znanje i snažnu središnju upravu”, stoji u saopćenju, dodajući da je svakako riječ o nekoj vrsti komunalne zgrade koja se ističe u cijelom prostoru.

Ministrica kulture Lina Mendoni, arheologinja, obećala je da će otkriće biti sačuvano dok će se tražiti druga lokacija za radarsku stanicu.

“Svi razumijemo vrijednost i važnost kulturne baštine… kao i potencijal rasta” projekta nove zračne luke, rekla je. “Moguće je nastaviti sa zračnom lukom, a antikvitetima dati zaštitu koju zaslužuju.”

Ministarstvo je saopćilo da se zgrada uglavnom koristila između 2.000. i 1.700. godine prije Krista, a izgrađena je otprilike u vrijeme kada su izgrađene prve palače na Kreti, uključujući Knosos i Phaistos.

Rečeno je da su neke od njegovih karakteristika usporedive s ranim minojskim grobnicama u obliku košnica koje su bile prekrivene stepenastim stožastim krovovima i grobnim humcima u drugim dijelovima Grčke.

Bogato kulturno nasljeđe Grčke često dovodi do sukoba interesa tokom građevinskih projekata.

Krajem prošlog stoljeća čitavo utvrđeno naselje na brdu iz trećeg tisućljeća pr.n.e. iskopan je i zatim uništen tokom građevinskih radova za atensku međunarodnu zračnu luku.

Do sada je najmanje još 35 arheoloških nalazišta otkriveno tokom radova na novoj zračnoj luci Kastelli i njezinim cestovnim vezama, saopćilo je ministarstvo.

 

 

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Danas u našoj zemlji sunčano vrijeme uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne...

Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025, koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40...

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...