Search
Close this search box.

Grbić: Krajnje je vrijeme da se donosioci odluka zabave strategijom razvoja kulture u cijeloj BiH

Podijeli članak:

Tokom trajanja Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu direktori pozorišta u BiH uputili su Zajedničko pismo Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH jer nisu izdvojili niti jednu KM za održavanje festivala Pozorišne igre u Jajcu, jednog od najstarijih festivala u zemlji.

Direktori bosanskohercegovačkih pozorišta smatraju da najstariji festival bh. pozorišta treba imati veću podršku svih nivoa vlasti, a ne samo Općine Jajce i eventualno SBK kantona, jer značajem prevazilazi općinski i kantonalni novo.

Direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić smatra da Pozorišne igre Bosne i Hercegovine kao najstariji festival bh. pozorišta iz godine u godinu treba da imaju sve veću podršku i da raste.

-U godini smo kada je potpuno izostala podrška. Ja to sad smatram samo greškom i mislim da se treba ispraviti. Ovakvi festivali su za nas dragocjeni, da kažem da su na neki način skrovišta za nas gdje se mi susrećemo, razmjenjujemo iskustva i ono šta smo radili u toku godine. Mislim da je krajnje vrijeme da se donosioci odluka više zabave samom strategijom razvoja kulture u cijeloj Bosni i Hercegovini – smatra direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović navodi da ove godine nije podržan ni Festival bosanskohercegovačke drame Zenica ni sa federalnog ni državnog nivoa, te je neizvjesno kada će to bili i da li će uopće biti podržani programi koji su do sada realizovani.

Mijatović smatra da je situacija u kojoj su se našli Festival bh. drame Zenica i Pozorišne igre Bosne i Hercegovine rezultat nebrige.

-To više ne može biti slučajnost nego vjerovatno nečije loše promišljanje – smatra Mijatović.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi...

Bosna i Hercegovina je širom svijeta poznata po svojim prirodnim ljepotama. Prelijepa jezera, rijeke...

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je na muzičkoj sceni poznat pod estradnim imenom Irdin Dinči, a koji...

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...