Granada: Grad za istraživanje i uživanje

Često van fokusa zbog poznatijih španskih gradova Granada, taj famozni andaluzijski grad, zove na istraživanje.

Ako ste se odlučili putovati do Granade, a želite putovati avionom, najbolja je opcija da kupite avionsku kartu do Malage koja je od Granade udaljena 125 kilometara. Naprimjer, jeftine avionske karte do Malage možete pronaći iz Budimpešte.

 • Granada

  Granada

  FOTO: AGRNCIJE


Ako vam je za kretanje po gradu potrebno sredstvo javnog prevoza, na raspolaganju su vam autobusi, podzemna željeznica i naravno taksi službe. Vozite li se autobusom, kartu za prevoz u jednom smjeru platićete 1,40 eura, a kupiti možete i Credibus karticu na kojoj imate određeni iznos u visini cijene za koju ste je platili. U ovom slučaju jednu vožnju plaćate između 0,83 i 0,97 eura.

Poželite li koristiti podzemnu željeznicu, kartu u jednom smjeru plaćate 1,35 eura, a kupite li travel card, za jedan ćete smjer izdvojiti 0,82 eura. Ako pak volite komfor i preferirate taksi, trebate znati da će vas putovanje s jednog kraja grada na drugi koštati 25 eura.

 

 • Privlači turiste iz cijelog svijeta

  Privlači turiste iz cijelog svijeta

  FOTO: AGENCIJE


Simbol grada je nar, a sama riječ granada na španskom znači upravo nar. Vjerujemo i da ste za Granadu već čuli, a prva stvar s kojom ćete je najvjerovatnije povezati je famozna građevina Alhambra.

Poželite li istražiti ovaj zanimljiv andaluzijski grad, krenite s istraživanjem svjetski poznate Alhambre. Alhambra je naziv dobila prema crvenoj boji cigle od koje je građena, a njezina gradnja trajala je od 1238. do 1358. godine.

Okružuje je mnoštvo parkova i zanimljivih prirodnih kreacija, a prošetati možete i kraj slavoluka iz 16. vijeka.

 • Alhambra

  Alhambra

  FOTO: AGENCIJE


Krenite dalje i istražite staru arapsku četvrt koja nosi naziv Albaycin. Ovdje možete doživjeti pravi arapski uticaj po pitanju arhitekture ali i same kulture, zbog toga prošetajte uskim ulicama i dopustite vam da vas vrate u historiju. Volite li zalaske sunca, ovo će za vas biti izvrsno mjesto jer će vam pogled pucati prema Alhambri.

 • Albaycin

  Albaycin

  FOTO: AGENCIJE


Svratite i do Sakromontea, famoznog naselja koje su još u 18. vijeku nastanili Romi, a mjesto je poznato i po flamenku, tako da ćete tu uživati i u istoriji, ali i muzici i plesu. Na spisak lokacija koje ćete istražiti stavite i Plaza Nuevu, najstariji trg u Granadi. Ovdje su se nekad održavale borbe s bikovima.

 • Sakromontea

  Sakromontea

  FOTO: AGENCIJE


Sanjate li pak o onim famoznim historijskim kupkama, pronađite Banjuelo, poznate arapske kupke koje možete vidjeti u izvornom obliku. Kartu za razgledavanje platićete pet eura, a za posjetu su dostupne svakog dana.

(avaz)