Gradonačelnik Sarajeva u drugoj polovini marta

Sarajevo je bez novog gradonačelnika više od tri mjeseca nakon lokalnih izbora. Danas je održana posljednja sjednica Gradskog vijeća u starom sazivu, a provjeri smo koliko će se čekati na konstituirajuću sjednicu i imenovanje gradonačelnika.

[embedded content]

Tko će biti novi gradonačelnik Sarajeva – gotovo je izvjesno. Bogić Bogićević, kandidat „Četvorke“ za sada je jedini poznati neslužbeni kandidat za gradonačelnika. Ako i bude imao protukandidata, slabi su izgledi da taj kandidat bude izglasovan, kažu naši sugovornici.

NERMIN NIKŠIĆ, predsjednik SDP-a BiH

„Mislim da neće imati protukandidata i da će imati nepodijeljenu podršku.  Bogić Bogićević će svojom biografijom i onim što je uradio do sada u životu dati na značaju funkciji gradonačelnika“.

VIBOR HANDŽIĆ, bivši odbornik GV Grada Sarajeva (Naša stranka)

„Kandidat za gradonačelnika ispred ‘Četvorke’ – nema apsolutno nikakve dileme da će biti novi gradonačelnik grada Sarajeva. Na rez Mislim i da je SDA jasno da u ovom procesu jako teško mogu doći do izbora kandidata iz svojih redova, zato i ne ističu bilo kakvo ime“.

Bogić Bogićević bi mogao imati i potporu oporbe.

VEDAD DELJKOVIĆ, gradski vijećnik (SDA)

„Mi nismo još uvijek dobili upute od Kantonalnog odbora ni od Centrale SDA o pitanju glasanja za gradonačelnika. Ukoliko stranka ostavi otvorenu mogućnost, bit će mi zadovoljstvo da podržim gospodina Bogićevića“.

A sigurnost „Četvorke“ je stabilna većina – 18 od ukupno 28 gradskih vijećnika. Međutim, prvi korak je na Središnjem izbornom povjerenstvu, čiji nam je predsjednik kratko komentirao da rade na tome i da se nada skoroj potvrdi mandata gradskih vijećnika.

SAFET KRAJIŠNIK, sekretar Gradskog vijeća Grada Sarajeva

„Očekujemo da Centralna izborna komisija završi svoj dio posla. U onom momentu kad oni nama dostave pravosnažnu odluku teče rok od 14 dana da mi zakažemo konstituirajuću sjednicu. Moja pretpostavka neka je da bi to moglo biti u drugoj polovini marta“.

Gradonačelnika Sarajeva bira 28 gradskih vijećnika.  Ukoliko nijedan kandidat za gradonačelnika ne dobije većinu glasova, najmanje 15, slijedi drugi krug glasovanja, u koji ulaze dva kandidata s većim brojem glasova. Ako u tom krugu oba kandidata imaju jednak broj glasova, u trećem krugu se žrijebanjem, koje izvlači predsjedatelj Gradskog vijeća, bira gradonačelnik.

BHRT