Zahtijevaju urgentno zatvaranje deponije Uborak i njeno izmještanje na novu lokaciju.

Na terenu su jutros i jake policijske snage.

– Donijeli smo ovu odluku nakon ignorantskog odnosa vlasti u Mostaru prema problemu deponije smrti i svojevrsnoj ekološkoj bombi koja direktno ugrožava živote desetine hiljada građana – navode iz ove građanske inicijative.

Tvrde da su kažnjeni jer su branili osnovna ljudska prava koja su svakom stanovniku grada Mostara i okoline uskraćena, prava na čist zrak, vodu i životnu sredinu.

Poručuju da ih zastrašivanje neće pokolebati u njihovoj borbi jer se, kako ističu, bore za opstanak.

Podrška stanovnicima bjelopoljske kotline dala je i Fondacija Atelje za društvene promjene.

Posljednji put kada su se odlučili na ovaj radikalni i, čini se, jedini mogući način rješavanja ovog gorućeg pitanja, u decembru 2019. godine, policija ih je napala, tukla i kažnjavala. Kažnjeni su jer su branili osnovna ljudska prava koja su svakom stanovniku grada Mostara i okoline uskraćena – prava na čist zrak, vodu i životnu sredinu.

Iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče” prethodnih godina stalno su upozoravali da postojanje deponije ima za posljedice povećanje slučajeva najtežih bolesti.

– Godinama se ovdje odlaže animalni, medicinski i drugi štetni otpad. I to u središtu naselja od 10.000 stanovnika, pet kilometara zračne linije od Mostara. Zagađenost tla i podzemnih voda teškim metalima koji uzrokuju karcinom je velika.

Bilježimo porast broja oboljelih od karcinoma za 200 posto. Nadležne službe crpe zagađene podzemne vode koje preuzima vodovod i na kraju ljudi piju vodu opasnu za zdravlje. To je direktno trovanje – kazao je za Faktor Omer Hujdur iz GI “Jer nas se tiče”.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić u zajedničkoj izjavi jučer su poručili kako je gradska uprava uradila sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem riješi, da je Inicijativa ta koja opstruira proces i kako neće dozvoliti da se Mostar dovede u ekološki lošu situaciju.