Search
Close this search box.

Građani Goražda zahtijevaju hitno rješavanje ekološke krize: “Naši životi su u opasnosti”

Podijeli članak:

U Goraždu, grupa građana, među kojima su i privrednici, oštro je upozorila na eskalirajuću ekološku krizu uzrokovanu nelegalnom deponijom u Šišetima, nazivajući je “ekološkom bombom” koja prijeti svima u tom području. U svom obraćanju vlastima, grupa je istakla da dugotrajno nerješavanje ovog problema predstavlja ozbiljnu prijetnju po živote i zdravlje svih građana te zahtijeva hitno djelovanje.

Svjesni alarmantnog stanja u kojem se grad i kanton nalaze već izvjesno vrijeme, građani ističu da su nadležni organi poduzeli određene mjere, ali su one nedovoljne pred ovom ekološkom katastrofom. Upozoravajući na potencijalno nesagledive posljedice po zdravlje, grupa traži konkretne korake kako bi se situacija brzo riješila.

“Ne zanimaju nas političke prilike niti unutrašnja neslaganja. Mi zahtijevamo vaše urgentno djelovanje i rješenja kako bi se pod hitno spriječilo emitovanje štetnih plinova sa deponije smeća koje direktno ugrožava zdravlje svih građana”, poručuju građani, naglašavajući da životi njih i njihove djece ovise o brzom rješavanju ovog problema.

Transparentno informiranje o situaciji je također zahtjev grupe građana. Dosadašnji pokušaji rješavanja problema, kako navode, nisu dali nikakve rezultate, dok se građani svakodnevno suočavaju s opasnostima po zdravlje.

“Zahtijevamo da preuzmete odgovornost za povjerene pozicije i omogućite nam pravo na dostojanstven život, čist zrak, zdravu i čistu okolinu i normalne i dobre uvjete za naš i život naše djece”, ističu građani.

Zabrinutost građana dodatno je pojačana zbog povećanog broja oboljelih od različitih bolesti, s posebnim naglaskom na kancerogene. Građani ističu da je vrijeme da se problem deponije otpada stavi kao prioritet broj jedan za grad i kanton.

Ovaj poziv građana za hitnim rješavanjem ekološke krize u Goraždu stavlja naglasak na potrebu brze i efikasne akcije nadležnih institucija kako bi se zaštitilo zdravlje i sigurnost svih građana.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka