Građani Foče pozvali poslanike NSRS da zaštite rijeke

Udruženje građana “Bjelava” iz Foče pozvalo je poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da izglasaju “Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj” čime će, kako navode, zaštititi interese građana, a ne pojedinaca.

Naime, na 14. sjednici Narodne skupštine RS zakazanoj za 09. februar na drugoj tački dnevnog reda je i Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj, a iz Udruženja poručuju kako očekuju da će biti riječi i o izgradnji mHE Bjelava.

“Građani Foče očekuju da će narodni poslanici, koji su i ranije pisanim putem obaviještavani o neregularnostima i proceduralnim propustima učinjenim u ovom slučaju, zaštititi interese građana te da će donijeti odluku u skladu sa zahtjevima građana čiji glas predstavljaju u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske”, ističu iz UG “Bjelava”.

Ističu kako neće odustati od svoje borbe i cilja da se zaustavi izgradnja mHE Bjelava.

“Svi su svjesni činjenice da su ovo projekti koji nisu od javnog interesa, a građani su posebno zabrinuti da i pored svih činjenica i argumenata koji ukazuju na neregularnosti, izgradnja mHE Bjelava još uvijek nije zabranjena. Očekujemo da će poslanici NSRS-a pokazati dobar primjer rada u interesu građana ostalim nadležnim lokalnim i republičkim institucijama”, naglašavaju predstavnici UG “Bjelava”.

Podsjetili su da je investitor izašao na teren u martu prošle godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane koronavirusom, i započeo radove na izgradnji malih hidrocentrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava, kada su građani bili onemogućeni da iskažu svoj protest.

“Iako se investitor, u dosadašnjem djelovanju koristio brojnim nedozvoljenim sredstvima, prekršio čitav niz zakona, te je protiv njega čak i Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela izvještaj o nizu počinjenih ozbiljnih krivičnih djela, Vlada Republike Srpske dala je ipak saglasnost na aneks ugovora o koncesiji za mini hidroelektranu na rijeci Bjelavi. Ni lokalna niti republička vlast nisu za sada uzeli u obzir potpise 3.000 građana koji se protive gradnji mHE na rijekama Foče”, dodali su iz Udruženja.

BHRT