Građani Bosanskog Petrovca protiv izgradnje spalionice medicinskog, farmaceutskog i animalnog otpada

Okrugli sto o temi „Uspostavljanje i stavljanje u rad uređaja za termalni tretman otpada koji nastaje kod zaštite zdravlja i ljudi“, koji je danas trebao biti održan u Bosanskom Petrovcu, nije ni imao početak. Razlog tome je protest građana ove općine, koji u svom gradu ne žele spalionicu medicinskog, farmaceutskog i animalnog otpada.

[embedded content]

Građani Bosanskog Petrovca odlučno i jednoglasno su rekli NE namjeri da u njihovom gradu bude izgrađena prva spalionica medicinskog, animalnog i farmaceutskog otpada u Bosni i Hercegovini.

RADMILA VUČKOVIĆ, Bosanski Petrovac

“Ako bi se realizovalo – ovakvo nebo ne bismo više gledali, a to je naše bogatstvo. Ovo ne treba – ne Petrovcu, ovo ne treba Bosni i Hercegovini, ovo ne treba kugli zemaljskoj, je li razumijete?

“Razumijem građane i njihov revolt, ali nemamo nikakve loše namjere”, ističe investitor Irfan Samardžić.

Poručio je, između ostalog, to da je Bosanski Petrovac jedna od rijetkih općina u državi koja je izvadila sve potrebne dokumente kako bi projekat spalionice mogao biti realizovan.

IRFAN SAMARDŽIĆ, investitor

“Pored radnih mjesta, mi smo spremni odreći se jednog dijela dobiti u korist građana Bosanskog Petrovca. Prema želji lokalne zajednice, gdje taj dio žele da investiraju”.

Između ostalog, predviđena je sanacija trenutne deponije i postojećeg otpada.

MAHIR HADŽIABDIĆ, konsultant investitora

“Nalaze se razne vrste otpada – klaonički otpad, lijekovi – stvari koje u velikoj mjeri narušavaju zdravlje ljudi”.

DUŠANKA ŠORAK, Bosanski Petrovac

“Mi u Bosanskom Petrovcu nemamo farmaceutske otpade, nemamo klaonice i mislim da bi to bilo pogubno. Možda, eventualno, reciklaža plastičnog materijala, ali spalionica ovog tipa koji je sad prikazan i koji želi da se nametne i prezentira Bosanskom Petrovcu – apsolutno ne”.

S obzirom na to da su u novembru bili izbori, promijenjena je i općinska vlast. Predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanski Petrovac, Nemanja Davidović (SNSD), ističe da su i on i njegova stranka protiv spalionice.

NEMANJA DAVIDOVIĆ, predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanski

“Kada govorimo o prethodnoj godini i priči o spalionici – to treba pitati prethodno opštinsko rukovodstvo koje je tada u Sarajevu obećalo da će dati sve kapacitete da se ovo instalira u Bosanskom Petrovcu i onda kada smo vidjeli ustvari o čemu se radi, onda su nestali iz Bosanskog Petrovca”.

Predsjedavajući Općinskog vijeća poručuje kako će krajem marta tekuće godine zatražiti sjednicu o ovoj temi kako bi bila riješena agonija građana. Izjavu načelnika Općine Mahmuta Jukića nismo dobili, ali u telefonskom razgovoru kratko je poručio da podržava svoje sugrađane.

BHRT