Gradili slučaj na lažnim izjavama krunskog svjedoka iz BiH, pa izgubili maratonski proces

Podijeli članak:

Pune četiri godine istrage, gigantski troškovi suđenja, i na kraju debakl za lajpciško javno tužilaštvo: suđenje turskom biznismenu Husejnu D. (55), koji je bio optužen za ubistvo poslovnog partnera okončano je oslobađajućom presudom nakon petogodišnjeg maratonskog procesa.

Svoju presudu objasnio je i sam sudija Bernd Giklhorn: “Dokazi jednostavno nisu podržali osuđujuću presudu. Najveći problem jeste što je tužilaštvo izgradilo cijeli slučaj na izjavama i svjedočenju Hasana B. (50), iz BiH, koji je sam rekao da je učestvovao u ubistvu, ali koji je, ispostaviće se, lagao i policiji i sudu godinama. Jednostavno, u ovom slučaju nije bilo moguće razlučiti istinu od laži”, rekao je sudija Giklhorn.

A, sve počinje još 2014, godine kada su Turčin Husejn D. (55) i Hasan. (50) navodno, prema Hasanovom svjedočenju, zadavili turskog biznismena Mehmeta I. (42), u Biterfelder štrase, jer je zahtijevao novac od njih.

Prema tom svjedočenju, tijelo je bačeno u rupu i zabetonirano. Međutim, novembra 2017. godine, Hasan M, državljanin BiH, odlazi u policiju i prijavljuje sebe i Husejna T.

Uprkos četvorogodišnjoj istrazi, ubistvo nije dokazano. O tome je danas govorila i dr Ines Kilijan, branilac Husejna T. koja je iznijela ozbiljne optužbe na račun istražioca.

“Rad policije i javnog tužioca u ovom slučaju bio je nedostojan vladavine prava”, oštro je napala tužioce u svom izjašnjavanju o krivici. Dodala je da je istraga bila jednostrana te da su ignorisane sumnje u kredibilitet glavnog svjedoka Hasana M.

“Umjesto toga, on je dobio program zaštite svjedoka. Poreski obveznici Njemačke se s pravom mogu zapitati šta se ovdje dogodilo.”

Mediji podsjećaju da je suđenje počelo 2018. godine, ali je propalo kada je sudija otišao u penziju prije nego što je donijeta presuda. U januaru 2023. godine ponovo je počelo suđenje sa novim sudijom i uz veće mjere predostrožnosti jer je Hasan M. bio u programu zaštite svjedoka te je stalno bio u pratnji najmanje šest pratilaca iz Državne kriminalističke policije. Prema procjenama iz pravosudnih krugova, ukupni troškovi postupka iznose oko pola miliona evra. Pored ove cifre, optuženi će dobiti i obeštećenje za nekoliko godina istražnog pritvora.

 

 

(nezavisne)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...