Search
Close this search box.

Gradić s prekrasnim slapovima u centru grada, katakombama i starom utvrdom redovito je proglašavan jednim od najljepših na svijetu

Podijeli članak:

Jajce se nerijetko spominje kao jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini, a čak se svojedobno našlo i na spisku najljepših malih gradova na svijetu. Jeste li ikada bili? Ako još niste, navodimo nekoliko razloga zašto biste prvom prilikom trebali posjetiti ovaj gradić u susjednoj nam Bosni i Hercegovini. Jajce je poviješću nabijeno mjesto. Spominje se prvi put u 14. stoljeću (iako je postojao i prije), služilo je i kao kraljevski grad, ali i mjesto II. zasjedanja AVNOJ-a. Uz to, krasi ga i predivna priroda te niz posebitosti radi kojih zaslužuje temeljito istraživanje. Idemo na izlet u Jajce.

Koje je najveće stablo u Hrvatskoj? Prekrasna jela visoka je 42 metra, nalazi se u zaštićenom području i ponosno nosi nadimak “Kraljica šume”

PREDIVNI SLAPOVI U SAMOM CENTRU GRADA

Najljepši ukras ovog gradića smještenog u središtu Bosne i Hercegovine, a u kojem živi oko 30 tisuća ljudi, jesu rijeke Vrbas i Pliva. Na njihovom se ušću grad nalazi, a slapovi na rijeci Plivi smješteni su praktički u centru grada. To čak ni na svjetskoj razini nije uobičajen prizor! Predivni slapovi, visoki 22 metra, s vremenom su postali i prepoznatljivi simbol grada, a nekad ih svrstavaju među ljepše na svijetu. Pretpostavlja se da su nastali prije oko 50 tisuća godina.

VELIKO I MALO PLIVSKO JEZERO ZA SAVRŠENI ‘BIJEG’ IZ GRADA

Kad smo već spomenuli rijeku Plivu, dotaknut ćemo se i dva jezera koja se vežu uz nju, a to su Veliko i Malo plivsko jezero koji su udaljeni od Jajca svega nekoliko kilometara. Jezera se nalaze u dolini Plive, između samog Jajca i mjesta po imenu Jezero, a Veliko leži na nadmorskoj visini od oko 400 metara. Dugačko je oko tri kilometara, u prosjeku široko 400 metara, dok mu maksimalna dubina iznosi 36 metara. Malo jezero broji oko 950 metara u dužinu, prosječno je široko oko 220, a najveća mu dubina iznosi 20-ak metara. Jezera su odlično mjesto za aktivni odmor, a omiljena su i među kajakašima.

NA RIJECI PLIVI NALAZE SE 400 GODINA STARI MLINOVI

Područje spomenutih jezera krasi i skupina mlinova na Plivi. Riječ je o kompleksu 20-ak malih, tradicionalnih i obnovljenih mlinova izrađenih od hrasta koji se nalaze na sedrenoj barijeri između dva jezera, a koji su stari i po 400 godina. Njih šest i dan danas je u funkciji, ostali su obnovljeni ali služe samo kao spomenici tradicije. Cijelo područje – rijeka Pliva, jezera i vodenice – proglašeni su nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

STARI GRAD, KATAKOMBE I MEDVJED KULA

No, vratimo se u sam grad, do još jednog od njegovih prepoznatljivih simbola, a to je kompleks starog grada. Zdanje se nalazi iznad samog grada, ‘gleda’ ga s visine od 470 metara, a datira iz 13. stoljeća. Jedna od atrakcija samog kompleksa su pak tamošnje katakombe. Njihovu je gradnju naredio, u stijeni unutar zidina, vojvoda Hrvoje Vukčić, a izgrađene su oko 1400. godine.

U katakombama se nalazi i kripta s oltarom, a katakombe su kroz povijest imale različite funkcije – u osmanskom su periodu bile svetište, a u austrougarsko vrijeme navodno služile kao skladište piva. Preko puta katakombi nalazi se crkva Sv. Marije iz 13. stoljeća, a ističe se i tzv. Medvjed kula. Prema jednim izvorima, ime je dobila zbog svoje veličine i zidova debelih čak šest metara. Prema drugima, tako je nazvana jer su u njoj živjeli medvjedi kojima su bacani zarobljenici.

HRAM BOGA MITRE, MUZEJ AVNOJ-A I OSTACI ZADNJEG BOSANSKOG KRALJA

U Jajcu isto tako možete vidjeti i hram posvećen bogu Mitri, perzijskom bogu sunca, koji predstavlja najstariji nacionalni spomenik u tom gradu. Datira iz razdoblja drugog do četvrtog stoljeća, pronađen je slučajno, prilikom gradnje private kuće, a riječ je o jednom od najbolje očuvanih primjeraka takvog hrama u Europi.

U gradu ćete naići i na muzej AVNOJ-a, zdanje u kojem je 29. i 30. studenog 1943. održano II. zasjedanje AVNOJ-a, a atrakciju svakako predstavlja i Franjevački muzej u kojem posjetitelji mogu razgledati ostatke zadnjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Franjevački muzej, kažu neki izvori, najbolji je muzej u Bosni i Hercegovini.

(putnikufer.hr)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025, koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40...

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...