Grad u srcu BiH kojem ćete se poželjeti vratiti

Podijeli članak:

“Kraljevski grad” koji je jedno od najčuvanijih drevnih mjesta u BiH, a krasi ga veličanstveni vodopad, nestvarno lijepa jezera, ali i brojne historijske znamenitosti američki magazin Thrillist prošle godine je uvrstio na spisak najljepših manjih gradova na svijetu.

Riječ je o Jajcu

Ovaj bosanskohercegovački biser sve one koji ga posjete svojom posebnošću ostavlja bez daha.

Bogata historija kojom Jajce obiluje, kulturno-historijski spomenici koji ga krase, ali i prirodne ljepote svake godine privlače mnoštvo turista u ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Sve ljepote Plive

Jajce nazivaju još i muzej pod nebom. U njemu se nalazi veličanstveni vodopad, visok 21 metar, kojeg uvrštavaju među 12 najljepših na svijetu. Nalazi se u samom centru grada i zaštitni je znak Jajca i ono što posjetioce najviše fascinira.

Za one najhrabrije, moguće je spustiti se i zip lineom preko vodopada, gdje mogu uživati u jedinstvenom doživljaju i pogledu na vodopad.

Osim vodopada, rijeku Plivu krase i prepoznatljivi, vodeni mlinčići ili vodenice, smještene jedna do druge. Oni su nakon mnogo godina rekonstruisane, a smatra se da su izgrađene u srednjem vijeku.

Samo nekoliko kilometara dalje od centra grada nalaze se i Veliko i Malo Plivsko jezero. U njima se možete rashladiti, voziti kajak, kanu, pecati ribu, ali i roštiljati na obali.

Oko jezera se nalaze brojni restorani, apartmani, hotel, motel i autokamp što posjetiocima omogućava širok izbor za smještaj i aktivnosti dok borave u gradu.

Zidine tvrđave čuvaju grad

Zidine tvrđave koja se nalazi u kompleksu Starog grada izgrađene su, kako se predpostavlja, u 13. vijeku.

Izgradio ih je Hrvoje Vukčić Hrvatinić koji se smatra osnivačem Jajca.

S vrha Tvrđave u Jajcu posjetioci mogu uživati u prelijepom pogledu, a ispod zidina se nalaze podzemni hodnici i prostorije. Sa tog mjesta vidi se Kraljev grob u Zastinju na Borovima, na južnoj padini brda Hum. Radi se o stećku posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, koji je ubijen 1463. godine, a čije su kosti smještene u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

Tvrđava je nekoliko minuta hoda od poznatog vodopada u centru Jajca.

Katakombe

Katakombe koje se nalaze unutar gradskih zidina još jedan su razlog zbog kojeg vrijedi posjetiti Jajce. One su jedan od najzanimljivijih, drevnih spomenika ovog grada. Katakombe su, zapravo, podzemna crkva isklesana u stijeni prije više od 600 godina, a njihovu izgradnju naložio je Hrvoje Vukčić Hrvatinić, kao mjesto posljednjeg počivališta njegove porodice.

Unutrašnjost katakombi čini nekoliko odaja, a na najdubljoj etaži je smještena kripta sa oltarom koji krase dvostruki krst, mjesec i sunce, koji simboliziraju kult smrti, zagrobni život i vječni san.

Muzej 2. zasjedanja AVNOJ-a

Ovaj muzej osnovan je 1953. godine i jedan je od malobrojnih posvećen antifašizmu kao svjetskoj pojavi.

U ovoj zgradi se 29. i 30. novembra 1943. godine održalo drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), , na kojem su predstavnici BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, odrekavši se dijela suvereniteta, stvorili Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju.

Legenda o imenu grada.

Za ime Jajca vezuje se nekoliko legendi. Jedna od njih kazuje da su neimari prilikom zidanja grada u malter stavljali jaja, kako bi malter bio čvršći. Drugi smatraju da se Jajce tako naziva zbog toga što je tvrđava koja ga krasi sagrađena na jajolikoj stijeni.

Vitezovi Jajca

U ovom gradu još uvijek žive vitezovi. Učesnici su brojnih manifestacija i svojevrsna turistička atrakcija.

Momci u kostimima srednjovjekovne Bosne, sa odorama, štitovima i mačevima udružili su se sa ciljem baštinjenja bosanskog srednjeg vijeka, a ni jedan značajniji događaj ne može proći bez njihovog prisustva.

Posebno mjesto

Franjevački muzej, koji posjeduje više od 2.000 eksponata među kojima su i posmrtni ostaci posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, također je nezaobilazna destinacija koju vrijedi posjetiti.

Tu je i Gradska galerija gdje možete kupiti umjetnička djela jajačkih slikara, zatim stare bosanske kuće koje oslikavaju duh prošlih vremena, Etno zbirka koja ima za cilj predstaviti običaje i tradiciju života ljudi ovog kraja…

Ovaj grad krase i mnoge druge znamenitosti i zanimljivosti koje ga čine posebnim mjestom za idealan odmor ili samo posjetu.

Jajce je grad u koji ćete se zasigurno poželjeti vratiti, koji će vas očarati i osvojiti svojom historijom, prirodnim ljepotama, i dobrim ljudima.

 

(hayat.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...