Search
Close this search box.

Grad u BiH bankrotirao, krenula prinudna napata

Podijeli članak:

Opština Bileća je praktično bankrotirala jer nije u mogućnoti vraćati novac po ranije zaduženju, pa je pokrenut postupak prinudne naplate i blokiran im je račun.

Naime, Centralni registar hartija od vrijednosti RS-a pokrenuo je postupak prinudne naplate 19. anuiteta obveznice lokalne oznake OPBC-O-A emitenta Opština Bileća, piše BiznisInfo.ba.

Postupak je pokrenut 5. aprila zbog neplaćanja u roku. Riječ je o obveznicama koje su prodate u avgustu 2022. godine, kada se Općina Bileća zadužila za 4,3 miliona KM.

Kako su tada izvještavali mediji, obveznice su tada kupili Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Penzijski rezervni fond (PREF). Novac je bio namijenjen za stare dugove ove lokalne zajednice.

Načelnik Bileće Veselin Vujović tada je rekao da će novac biti prebačen za dug koji imaju prema Poreskoj upravi RS.

– Oko 100.000 maraka ostat će za neke kapitalne investicije. Ovo će nam svakako pomoći da prodišemo i da u narednom periodu opština lakše funkcioniše – kazao je tada Vujović.

Izmirenjem dospjelih obaveza, dodao je on tada, u velikoj mjeri će smanjiti troškove, što će „vjerovatno dovesti do pozitivnog finansijskog rezultata, s obzirom na to da su prethodna dva završna računa ove lokalne zajednice pokazivala deficit“.

– Obveznice ćemo otplaćivati deset godina po kamatnoj stopi od 4,2 posto na godišnjem nivou. Bilo nam je najvažnije da izmirimo dug prema Poreskoj upravi, a sa druge strane razvučemo period otplate. Drugačije se nije moglo – rekao je Vujović.

U prvoj godini, u 12 mjesečnih rata otplaćivaće samo kamatu, a nakon toga slijedi otplata glavnice i kamata u jednakim mjesečnim anuitetima.

Veselin Vujović je tada ispričao da dugovi Bileće dostižu oko 20 miliona maraka. Osim prema Poreskoj upravi, neizmirene obaveze u iznosu od oko tri miliona maraka ova lokalna zajednica ima i prema “Hidroelektranama na Trebišnjici” (HET). Osim toga, i dug prema dobavljačima težak je nekoliko miliona maraka, rekao je on tada za Glas Srpske.

Očito je da se finansijska situacija u ovoj općini nije popravila s obzirom da sada Bileća nije u mogućnosti da vraća ni ove dugove.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...