Search
Close this search box.

Grad blizu Sarajeva dobio 20 novih milionera i multimilionera

Podijeli članak:

Posljednji podaci ukazuju na sve veći broj izuzetno uspješnih poduzetnika u Visokom. Prema nezvaničnim procjenama, u Visokom danas živi preko 70 osoba čiji se ukupni imetak može mjeriti u milionima konvertibilnih maraka.

Ova brojka je značajno porasla u odnosu na ranije godine, kada se govorilo o oko 50 milionera. Razlog tome je sve veći broj kompanija koje ostvaruju godišnji promet veći od jednog miliona KM, piše Visoko.co.ba.

Prema evidenciji Službe za finansije, privredu, poslovne prostore i ekonomski razvoj unutar Gradske uprave Visoko, broj privrednih društava koja su poslovala na području grada u 2023. godini je 710.

Također, na području grada Visoko u 2023. godini poslovalo je 2.227 samostalnih privrednika (fizička lica) koja obavljaju samostalnu privrednu djelatnost.

Prema procjenama, trenutno u našem gradu postoji više od 70 različitih kompanija koje se mogu svrstati u kategoriju “milionskih poslovnih subjekata”.

Međutim, bogatstvo se stvara i na drugim poljima, poput nekretnina i štednje. Stoga je realna procjena da u Visokom danas živi preko 70 osoba čiji se ukupni imetak može mjeriti u milionima.

Analitičari sugeriraju da je ovaj porast dijelom rezultat uspješnih poduzetničkih poduhvata, investicija u nekretnine i, u nekim slučajevima, nasljedstva.

Međutim, postoji i zabrinutost da bi ovakva koncentracija bogatstva mogla dovesti do povećanja cijena nekretnina i životnih troškova, čime bi se dodatno produbile ekonomske razlike.

Dok neki vide prisustvo milionera kao priliku za razvoj grada i privlačenje turista, drugi strahuju da bi to moglo dovesti do socijalne izolacije i stvaranja “elitnih” zona nedostupnih većini stanovnika.

Ovi podaci, iako nezvanični, pružaju uvid u ekonomsku sliku i potencijalne prilike za razvoj u Visokom.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Katastrofa za Srbiju i BiH! Nadali smo se da ćemo ipak gledati rukometaše srpskog i...

Nekadašnji hrvatski košarkaš Damjan Rudež, koji je od 2014. do 2017. godine nastupao u...

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....