Gorak okus mandarine: Korišteni pesticidi opasni po zdravlje, ima li ih kod nas?

Podijeli članak:

Jedemo li ispravne mandarine – i to je pitanje koje muči građane ovih dana, a nakon što je nedavno objavljeno da je u hrvatskim mandarinama koje su namijenjene izvozu u Srbiju otkriven zabranjeni pesticid.

Otada je pala potražnja za neretvanskim mandarinama. Tamošnji proizvođači su ogorčeni, tvrde da je riječ o pojedinačnom slučaju te da njihove mandarine nisu otrovne. Najveća je vjerovatnoća da ćete ako kupujete mandarine u BiH, kupiti upravo one iz Opuzena.

Agencija za sigurnost hrane BiH ne raspolaže informacijom iz zvaničnih izvora o distribuciji na tržište BiH mandarina u kojima je utvrđeno prisustvo pesticida hlorpirifos.

“U ovoj situaciju konkretno radilo se o pesticidu clorpirifosu, koji je već u EU uključujući i BiH budući da mi slijedimo tu legislativu je zabranjen za korištenje od 2020 godine. Kao takva se ne smije upotrebljavati u poljoprivrednoj proizvodnji u BiH. Naravno uvijek ima, evo ovdje se konkretno radilo o uvozu iz Hrvatske koja je članica EU dakle bilo ilegalno korištenje od strane neodgovornih pojedinaca koji su sada ugrozili proizvodnju u mandarine opuzenskom području”, kazao je Džemil Hajrić, drektor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Struka navodi:

“Moramo sami birati ono šta jedemo, slušati preporuke ljudi koji znaju šta rade da bi mogli sebe da sačuvamo”, objasnila je Nejra Jonuz Gušić – specijalistica urgentne medicine.

Više u prilogu Džejne Mujagić.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...