Giganti iz Jajca ostvaruju promet od čak 130 miliona KM

Podijeli članak:

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković i sekretar Asocijacije metalske i elektro industrije Adela Vukotić-Terek posjetili su firme ThermoFLUX i Alloy Wheels u Jajcu, koje zajedno upošljavaju 530 radnika i ostvaruju promet preko 130 miliona godišnje.

Tokom posjete razgovarano je o aktualnim projektima i razvojim planovima, kao i suradnji s VTK BiH.

Firma ThermoFLUX je osnovana osnovana 2007. godine i trenutno je najveći proizvođač kotlova na pelet u Bosni i Hercegovini. Upošljava preko 400 radnika a proizvodni pogoni, opremljeni najsavremenijim strojevima, prostiru se na preko 30.000 m2.

U kompaniji, koja posluje pod motom “Što je kvalitetniji proizvod, manji su troškovi održavanja”, kao svoju konkuretsku prednost na tržištu ističu visoke kapacitete proizvodnje i obučen kadar, proizvod koji brine o okolišu sa smanjenom redukcijom prašine, CO2 i CO.

Također, ThermoFLUX je jedina bosanskohercegovačka firma koja proizvodi toplotne pumpe, proizvod koji će zasigurno osvojiti domaće ali i izvozno tržište jer se pokazalo da su posvećenost poslu, kvalitet proizvoda i društveno odgovorno poslovanje ove firme strateška prednost koju kupci prepoznaju.

Važno je spomenuti da je neopravdano povećana cijena peleta na domaćem tržištu usljed neregulisanih tržišnih uslova uticala na veliki pad prodaje kotlova na pelet u BiH. Neophodno je napraviti sve izmjene zakonske regulative kako bi ova uzročno posljedična veza imala pozitivan ishod za proizvođače kotlova, ali prije svega i sve građane u smislu poboljšanog kvaliteta zraka.

Preduzeće Alloy Wheels Jajce (JAW) proizvodi aluminijske felge najviše za njemačko tržište i predstavlja značajno privredno društvo u Jajcu. JAW trenutno je zapošljava preko 200 uposlenika i već dugi niz godina je lider u proizvodnji najkvalitetnijih aluminijskih felgi, ne samo u Bosni i Hercegovini, već regionu.

Lanac vrijednosti prerade aluminija u BiH kontinuirano jača uz firme poput Jajce Alloy Wheels i dužna pažnja svih institucija treba biti usmjerena na podršku za njihovo neometano poslovanje.

Jedan od uspješnih primjera takve podrške je suspendovana carinska stopu na uvoz nelegiraniog aluminija kao vid podrške prerađivačima i njeno kontinuirano produžavanje sve dok u BiH ne bude osigurana domaća ponuda sirovine.

 

 

(biznis.info)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...