Generalni sekretar UN-a: Svijet se suočava s egzistencijalnim prijetnjama

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres upozorio je večeras da se svijet ne suočava samo sa pandemijom koronavirusa i ekonomskom krizom, već i sa egzistencijalnim prijetnjama po klimu i biodiverzitet, kao i sa mogućnošću da najveće ekonomije, Sjedinjene Američke Države i Kina, podijele svijet na dva dijela.

Guterres je u govoru na virtuelnom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, rekao da stanovništvo ne želi da se ponovi tragedija i kriza kao tokom 2020. godine.

On je ukazao na brojne poteškoće sadašnjeg svijeta, poput nedostatka konsenzusa u upotrebi sajber-prostora i rastućih rizika od nuklearne i hemijske proliferacije.

“U 2021. godini moramo da se bavimo ovim poteškoćama i vratimo svijet na pravi put”, rekao je Guterres.

Kada je riječ o pandemji koronavirusa, on je upozorio da razvijene zemlje griješe ako misle da su bezbjedne ukoliko vakcinišu svoje stanovništvo i zapostave zemlje u razvoju.

“Vakcine moraju biti viđene kao globalno javno dobro – ljudske vakcine”, rekao je Guterres i naglasio da proizvodnja vakcina mora biti ravnomjerna za sve u svijetu i po cijeni koju svi mogu da priušte.

Guterres je pozvao da se svi pozabave nejednakostima koje je, kako je rekao, pandemija samo povećala.

Pozvao je i na likvidnost kako bi se izbjegla neplaćanja duga u mnogim srednje i manje razvijenim zemljama, ublažavanje duga zemljama kojima je to potrebno, nova posebna prava u korist zemalja u razvoju, mjere za umanjivanje razlika u platama i jednako učešće zemalja u razvoju u globalnim institucijama.

Guterres je rekao i da oporavak od koronavirusa mora da doprinese i da se okonča “rat protiv prirode, izbjegne klimatska katastrofa i povrati planeta”.

Glavni cilj 2021. godine, naveo je on, jeste izgradnja globalne koalicije za ugljen-neutralnost.

“Svaka država, grad, finansijska institucija i kompanija treba da usvoje vjerodostojne planove potpomognute srednjim ciljevima za prelazak na neto nultu emisiju do 2050. godine i da sada preduzmu odlučne mjere kako bi se stavili na pravi put”, rekao je Guterres.

Što se tiče geopolitike, generalni sekretar Ujedinjenih naroda je rekao da se i dalje “plaši mogućnosti velikog preloma gdje se svijet podijelio na dva dijela, a dvije najveće ekonomije na predvode dvije oblasti s različitim dominantnim valutama, trgovinskim i finansijskim pravilima, od kojih svaka ima svoj internet, kao i sopstvene geopolitičke i vojne strategije”.

“Moramo učiniti sve što je moguće da se takva podjela spriječi”, zaključio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

BHRT