Generalni konzul BiH u Minhenu: Nema stradalih državljana BiH

Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić rekla je Srni da su u protekla 24 sata poplave pogodile i dijelove Bavarske i Saksonije, ali da nema stradalih državljana BiH.

Sajić kaže da je u Gornjoj Bavarskoj, odnosno na jugu Bavarske, sinoć proglašeno stanje katastrofe, da je potvrđeno da je stradalo jedno lice, kao i da su ulice poplavljene i da je došlo i do brojnih klizišta.

– Vatrogasne i spasilačke službe evakuisale su stanovnike pogođenih područja u ovom dijelu NJemačke, a vodostaji rijeka su na rekordnom nivou. U blizini su Alpe, sa kojih se slivala voda – rekla je Sajić.

Prema njenim riječima, zbog poplava je odsječeno nekoliko gradova i općina u Saksoniji, istoku NJemačke, a posebno su pogođeni Nojštat, Zebnic, Bad Šandau, te Goriš.

– U protekla 24 sata palo je više od 100 litara kiše po metru kvadratnom, a već treću sedmicu u Njemačkoj gotovo svaki dan pada kiša, te je zemlja natopljena – rekla je Sajić.

Konzulat BiH u Minhenu pokriva države Bavarsku, Bajern, Saksoniju i Tiringen.

Najmanje 156 ljudi poginulo je usljed poplava u posljednjih nekoliko dana u Njemačkoj. List “Bild” javlja da se između 50 i 70 njih vode kao nestali.

Osim Njemačke, poplave su zahvatile i dijelove Belgije, gdje je do jučer život izgubilo 27 osoba.

 

(avaz)