Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je većinom glasova rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma, koju je predložila Rusija.

Iz ruske Misije pri UN-u ističu da je rezoluciju pod nazivom “Borbra protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih praksi koji doprinose eskalaciji savremenog rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i druge povezane netrpeljivosti”, podržalo 130 zemalja, protiv su bile SAD i Ukrajina, a 51 zemlja uzdržana.

Rezolucijom se preporučuje zemljama da preduzmu odgovarajuće konkretne mjere, uključujući u zakonodavnoj i obrazovnoj oblasti, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama o ljudskim pravima, kako bi spriječile preispitivanje ishoda Drugog svjetskog rata i negiranje zločina protiv čovječnosti i počinjenih ratnih zločina za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Autori dokumenta najoštrije osuđuju incidente povezane sa veličanjem i propagandom nacizma, između ostalog, ispisivanjem grafita i crteža pronacističkog sadržaja, uključujući i na spomenicima žrtvama Drugog svjetskog rata, prenio je “Sputnjik”.

Rezolucija poziva države da svim odgovarajućim sredstvima eliminišu sve oblike rasne diskriminacije, ako okolnosti to zahtjevaju i zakonski.

BHRT