Search
Close this search box.

Gdje je i šta danas radi prvi ikada Afrikanac koji je zaigrao u FK Sarajevo i u BiH?!

Podijeli članak:

Kamerunac, Jean Louis Noukeu, prvi je ikada Afrikanac koji je zaigrao u Bosni i Hercegovini, konkretno, svojevremeno je bio član FK Sarajevo.

Podsjetimo, Noukeu je prvi inostrani angažman ostvario u redove FK Sarajevo, u sezoni 1997/98, te je postao prvi ikada Afrikanac koji je zaigrao za ovaj klub.

Između ostalog, u 48 odigranih utakmica za FK Sarajevo imao je učinak od 4 gola, a u pitanju su sva takmičenja u kojima je nastupao u dresu sarajevskog kluba, konkretno kroz sdvije sezone, odnosno sezone 1997/98 i 1998/99, prije nego što je karijeru nastavio u Hrvatskoj, te naposlijetku u Kamerunu, u državi svog rođenja.

Danas 49-godišnji Noukeu, jasno, ne igra niti za jedan klub, a tako he od 2003. godine, kada je, prema posljednjim informacijama, i završio svoju nogometnu karijeru sa samo 28 godina, a ono što je poznato, živi u Kamerunu i bavi se privatnim biznisom.

Ipak, navijačima FK Sarajevo zauvijek je ostao u sjećanju po pobjedonosnom pogotku koji je postigao u gradskom derbiju sa FK Željezničar, odigranom na stadionu “Grbavica” u sezoni 1998/99, tačnije 14. marta 1999. godine, što je pogodak koji ga je učinio čak i jednom od legendi ovog kluba.

Inače, sa FK Sarajevo je u sezoni 1998/99 postao i prvak Bosne i Hercegovine, dok je sezonu ranije sa ovim klubom bio osvajač Kupa BiH, a što su ovom Kameruncu ujedno jedini trofeji u kratkoj karijeri.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Njemačke putem Deutsche Gesellschaft für Internationale...

Iako njihova riba završi na trpezama i tanjirima širom BiH, samo na sedmičnoj bazi...

Mišo Banjac publici u BiH i regionu je poznat kao lider popularnog “Jet Set”...

Žena E. H. (29) iz Gračanice preminula je sinoć nakon komplikacija poslije porođaja.

Ledo plus je najveći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane u Hrvatskoj. Ukoliko želite...

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...