Search
Close this search box.

Gdje i kako građani BiH mogu podnositi zahtjeve za izdavanje kvalifikovanog elektronskog potpisa?

Podijeli članak:

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA BiH) od 1. jula ove godine uspostavila je aplikacije za izdavanje kvalifikovanog elektronskog potpisa za udaljeno potpisivanje te otvorila urede za podnošenje zahtjeva za izdavanje kvalifikovanog elektronskog potpisa.

Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević izjavio je na konferenciji za medije danas u Sarajevu da će na taj način udaljeno elektronsko potpisivanje dokumenata po prvi put biti dostupno građanima nakon 18 godina od donošenja Zakona o elektronskom potpisu.

Pojasnio je da se uredi u kojima se mogu podnijeti zahtjevi nalaze u sjedištu IDDEEA-e BiH u Banjoj Luci, zatim u Regionalnim centrima u Sarajevu, Bihaću, Mostaru i Bijeljini.

Pixaby

Badnjević je dodao da svaki korisnik prilikom fizičke registracije i podnošenja zahtjeva za izdavanje kvalificirane potvrde u ovlaštenom IDDEEA Registracionom uredu uz obrazac zahtjeva za izdavanje kvalifikovane potvrde i ugovora o pružanju usluga cetificiranja, dobije odštampan obrazac sa pristupnim parametrima koji se koriste za prijavu na aplikaciju za kvaliikovani potpis na web stranici Agencije.

Također, istakao je da je Agencija od 1. juna ove godine omogućila upisivanje kvalifikovanih certifikata za digitalno predstavljanje u lične karte građana Bosne i Hercegovine.

Konferenciji za medije prisustvovao je i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto koji je izjavio da su pred nama još veliki izazovi po pitanju digitalizacije zbog zakonodavstva koje je potrebno prilagoditi.

Naglasio je da digitalnom transformacijom nastoje pomoći građanima i firmama da na jednostavniji način, uz manje dokumantacije i u kraćem roku nastupaju prema državnim institucijama i agencijama, prenosi FENA.

 

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

​Nebrojano puta su takozvani paradajz turisti bili u centru pažnje tokom ljetnih sezona.

​Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je da je ukrajinski tim Dnjepar-1 izbačen iz njenih...

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...