Jajce Online
TURIZAM

Gdje građani BiH namjeravaju provesti novogodišnje praznike

Bliži se kraj godine koji sa sobom donosi praznike koje su mnogi rezervisali za neko putovanje i dobar provod. Iako je ove godine inflacija na rekordnom nivou, cijene su “otišle u nebo” – mnogi se, ipak, nisu odrekli prazničnog raspoloženja.

Ovu godinu definitivno ćemo pamtiti po mnogo čemu, bar što se tiče svjetskog nivoa. Ratovi, razna politička previranja, inovacije, ali i inflacija, rast cijena, troškova…. Ipak, to nije razlog ili izgovor da se godina završi neslavno – bez organizovanog dočeka ili putovanja.

Mnogi od nas su “najluđu noć” ostavili za nešto mirniju atmosferu u kućnoj varijanti; sa druge strane, uvijek je tu onih koji doček Nove godine ne mogu zamisliti bez putovanja, žurke, koncerta i sl.

U navici naših naroda jeste da su 31. decembar i 1. januar rezervisani za doček i reprizu dočeka Nove godine, pa se tako mnogi odlučuju posjetiti upravo gradove koji nude isti ili sličan užitak.

Inflacija nije uništila prazničnu atmosferu

Takav slučaj je bar kod Banjalučana koji za svoju novogodišnju destinaciju biraju gradove u regionu.

“Do sada je najveće interesovanje za doček Nove godine u zemljama regije – Srbija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, dok neki biraju i neke domaće destinacije, dakle unutar BiH. To je najčešće zbog toga što imaju sličan način proslave praznika kao i mi”, kazala nam je Vanja Savić iz UNIS Tours agencije iz Banje Luke.

Bilježi se interes i za mediteranske zemlje, a iskustvo, kako nam kaže Savić, pokazuje da se najviše izbjegavaju gradovi sjeverne Evrope.

U UNIS Toursu postoji organizovano putovanje – Put u nepoznato, koji svake godine zainteresovane vodi na jednu od destinacija u regionu sa punim aranžmanom.

“Što se tiče individualnih odlazaka, vrlo rano su počele rezervacije za planine – Jahorinu, Kopaonik i Zlatibor”, kaže ona.

Uzročno-posljedično cijenama na svjetskom tržištu – hrane, pića, nafte – porasle su i cijene aranžmana što, međutim, nije smanjilo interesovanje.

“Što se tiče cijena, one su znantno veće nego prethodnih godina – što je uzročno-posljedično sa skokom svih ostalih cijena. To su ljudi i očekivali pa se samim tim interes nije smanjio”, kaže nam Savić.

Foto: D. S./Klix.ba

Sarajlije biraju Evropu, ali i Dubai

Sa druge strane, turističke agencije iz Sarajeva više su okupirane putovanjima i aranžmanima u Evropi, ali i šire.

Iz turističke agencije Ventura kažu da su svoju ponudu usmjerili na popularne destinacije poput Bukurešta, Budimpešte, Beča, Milana, Salzburga, Halstatta, Praga, Pariza i Firence.

Iz ove turističke agencije bilježe veliko interesovanje građana, pa su samim tim pomenute destinacije rasprodate.

“Zapažen je interes za destinacije advent praznika poput Beča, Budimpešte, Graza i Zagreba, te cjenovno su neznatno veće u odnosu na period 2020. ili 2019. godine sa nekih 20 posto. Samim tim smo politiku naše kompanije prilagodili našim putnicima, te smo birali pakete koji će biti optimalni, npr. praznična skijanja Francuska 10 dana sedam noćenja sa ski pass-om u četiri terminska polaska već od 845,00 KM te nadalje preko novogodišnjih prazničnih putovanja od Atine, Beča, Budimpešte, Praga, Pariza, Venecije, Toskane gdje imamo cijene od 265 KM pa na gore itd.”, poručuju iz Venture.

“Ono što moramo reći, jeste da fokus naše prodaje jesu strane destinacije, ali potencijal bh. planina je dosta iskorišten, te imamo dosta već prodatih paket programa na Vlašiću i Bjelašnici gdje standardno imamo dosta upita za one koji ne žele duža putovanja. a sva plaćanja smo prilagodili i do 12 mjesečnih rata”, dodali su iz ove agencije.

Također, napomenuli su da u planu imaju i uvođenje novih aviolinija gdje će putnike povezati sa novim destinacijama.

ARD Travel iz Sarajeva koji je više orijentisan upravo za aviolinije bilježi najveću zainteresovanost za Dubai i Istanbul. U zavisnosti od kategorizacije hotela – razlikuju se i cijene.

“Cijene zavise od kategorizacije hotela. Što se tiče Dubaija – cijena aranžmana iznosi 1900 KM po osobi, Istanbul od nekih 700 KM po osobi za cjelokupni aranžman”, kazala nam je Merima Hrvat, referent za turizam u ovoj agenciji.

Također, u svojoj ponudi imaju i autobuske ture koje turiste vode, tradicionalno, do Praga i Beča i Jadranske obale.

(Klix)

Povezane vijesti

Valensija: Mjesto gdje sva čula uživaju

admin

Fenomen izvajan tajnovitom rukom prirode

admin

Nove cijene skijanja na Ravnoj planini kod Pala: Dnevna karta za odrasle 30 KM, sezonska 500 KM

admin