Fred Matić: Ne bih ni jedne lipe uložio u Crveni križ ili Caritas

EUROPARLAMENTARAC Predrag Fred Matić je u trenutku potresa bio u Majskim Poljanama. Naime, on je, nakon potresa dan ranije u tom području, u utorak krenuo dijeliti pakete ljudima na području Banije. Ove godine dijelili su 500 paketića za djecu.

“Nešto smo ih uputili u Vukovar, nešto u Viroviticu, nešto u islamsku zajednicu, a dio sam s asistentom jučer odnio djeci u Glini. Ponijeli smo i malo humanitarne pomoći za odrasle, i u trenu kada sam pitao jednu ženu kako je prošla s potresom, rekla je da je palo par crjepova i potom je toliko zatreslo da se kuća pred nama rušila, trafo stanica, šupa… Žena je otrčala po djecu u kuću, asistent i ja smo otišli u kuću preko po staru baku koja je sama, a koja je, kada smo je izveli, rekla: ‘Kada se mogu vratiti u kuću?'”, ispričao je Matić gostujući u Newsroomu N1.

Rekao je kako je Petrinja ostala zanemarena nakon rata.

“Oni su ostali u 1991. godini, a u Glini ste mogli i prije potresa snimati filmove o ratu, s obzirom na stanje grada. Petrinja djeluje kao Vukovar ratnih dana”, rekao je Matić.

Dodao je kako se boji da će u obnovi profitirati “lešinari”.

“Bojim se lešinara zbog kojih će obnova kuće od 100.000 kuna koštati milijune. Neki već maste brkove zbog toga kako će se obogatiti. Ne bih ni jedne lipe uložio u Crveni križ ili Caritas, jer taj novac najvjerojatnije neće završiti gdje treba”, rekao je Matić i dodao kako će s Biljanom Borzan pomoći ljudima izravno.

“Konkretno, pomoći ću baki Mari koliko mogu. Dati novac na te puste žiro-račune… Hrvatska, žao mi je, ali ja u tvoje institucije ne vjerujem”, rekao je Matić.

Naglasio je i kako je ljudima pogođenim potresom važno da, ako je moguće, ostanu blizu svojih kuća te da je pomoć u vidu kamp-kućica u kojima će moći boraviti jako važna.

“Svatko želi ostati na svojoj zemlji, posebno ako ima životinje”, rekao je Matić.