Franjevačka biblioteka u Tomislavgradu izložila rijetku knjigu

Podijeli članak:

Franjevačkoj biblioteci u Tomislavgradu nedavno je donirana knjiga na pergamentu, napisana na ge’ez jeziku na kozjoj koži, obogaćena prekrasnim ilustracijama te uvezana u drvene korice s ukrasima od bjelokosti.

Ovaj jezik je izumro u govornom obliku, ali očuvao se, usprkos tomu, u liturgiji etiopskih i eritrejskih kršćana, gdje se do danas koristi, a dijeli korijene s današnjim jezicima tigrinja i tigré, koji se koriste u Etiopiji i Eritreji, kazali su iz Franjevačke biblioteke u Tomislavgradu.

Rekli su i da je ovo liturgijska knjiga s ilustracijama religijskog karaktera, dok sami tekst, sudeći po sličnostima sa spomenutim modernim jezicima, počinje psalmom.

Iz Franjevačke biblioteke mole sve one koje znaju nešto više o etiopskim liturgijskim knjigama ili jezicima da im se jave kako bi mogli saznati više i o samoj knjizi i jeziku na kojem je napisana.

Inače, osim ove knjige, ova biblioteka posjeduje i druge rijetke knjige, a jedna od njih stara je 450 godina (štampana 1568. godine u Veneciji).

Također, biblioteka u Tomislavgradu raspolaže s neprocjenjivim knjižnim fondom s preko 40.000 svezaka koji se sastoje od mnogobrojnih klasičnih, književnih, filozofskih, povijesnih, moralnih, teoloških i prirodoznanstvenih djela i knjiga od neprocjenjive vrijednosti.

(BHRT)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...