Search
Close this search box.

Fra Majdandžić pucnjem iz topa označio vrijeme iftara

Podijeli članak:

U njihovom višestoljetnom iskustvu na ovim prostorima, franjevci i sufije mogu se nazvati istinskim, pa i, po mnogim mišljenjima, najkonzistentnijim čuvarima duše Bosne.

Franjevci su uvijek bili “vjerni Bogu i vjerni Bosni”, kako bi rekao pokojni fra Petar Anđelović, dok se dolazak sufija na tlo Bosne i Hercegovine, također, veže za vrijeme prije dolaska Osmanlija, pa se kao takvi itekako mogu smatrati baštinicima duhovnosti naših prostora.

Saleme, brate moj…

Tu tradiciju iz godine u godinu, evo, svjedoče jedan fratar i jedan sufija. Posljednjih godina novinar i derviš Salem Šehović tokom mjeseca ramazana u Vukeljićima kod Fojnice ugošćuje fra Mirka Majdandžića, gvardijan samostana u Fojnici, čovjeka koji širi dobro gdje god da se pojavi.

Ovaj put otišli su i korak dalje, pa je Salem Šehović ukazao čast fra Mirku da označi kraj ramazanskog posta i početak iftara pucnjevima iz tradicionalnog topa!

– Saleme moj, brate moj, hvala na pozivu. Da Milostivi Bog, Allah pomogne da naš post –  jer i mi katolici postimo korizmu  – donesu korist. Ne samo da „padnemo“ koju kilu, mada je i to zdravstveno dobro, već da jedan u drugome vidimo brata, da to prepišu drugi. Teško da će to učiniti političari, ali mi koji se smatramo vjernicima – da počnemo to raditi – kazao je fra Mirko.

Podijelio je radost susreta u vrijeme ramazana.

– Meni je lijepo, ti mene zovneš da pokažeš lijepi običaj koji imaš u svojoj vjeri. Ja dođem i uživam. Mi dijelimo lijepo što imamo. Kad bude Božić i Uskrs da se opet negdje nađemo i podijelimo lijepo jedan s drugim…

Derviš Salem dodat će da vjerski dostojanstvenici moraju biti uzor u svom narodu.

– Ako su dobri hodže, popovi, fratri i narodi će biti dobro… Bog dragi fra Mirko, neka te čuva Bog, da čuvate ovu našu zemlju Bosnu, na svoj način, kako ste i do sada – rekao je Salem Šehović.

Fra Mirko Majdandžić je, međutim, izrazio žaljenje da mi ni 30 godina poslije rata nismo uspjeli prestati govoriti neke izričaje, koji su ružni, jedni o drugima, te da postom trebamo čistiti dušu od ružnih riječi.

– Političari neće započeti ovo čišćenje duše. Očisti ćemo mi zemlju, ali treba da se izborimo da u svom komšiji, susjedu ne gledamo neprijatelja. Bili smo se posvadili, nismo razumjeli jedni druge, bilo je i zla… Ali, hajde da oprostimo jedni drugim pa da putujemo, da možemo sjediti, družit se zajedno, ići na iftare, Božiće, Uskrse… – poručuje fra Mirko.

Praštajmo jedni drugima

– Ako ne budemo praštali jedni drugima, kako možemo očekivati oprosti od Boga – zaključio je derviš Salem.

Selo Vukeljići, udaljeno oko 13 kilometara od Fojnice, jedno je od najpoznatijih sufijskih mjesta u Bosni i Hercegovini. Tekiju u Vukeljićima je u 18. stoljeću dao izgraditi šejh Husein-baba Zukić. I danas jednako okuplja derviše iz cijelog svijeta, željnih mistike i duhovnosti. Štaviše, Vukeljići su jedno od tri najpoznatija muslimanska dovišta u Bosni i Hercegovini.

Husein-baba Zukić je čukundjed derviša Salema, fra Mirkovog domaćina. Odrastao je u šejhovskoj, a potom i u derviškoj porodici.

Zahvaljujući njemu spomenuto selo je bogatije i za još jedan muzej i sahat-kulu, koje je dao izgraditi. Šehović je tako htio bh. generacijama koje dolaze ostavio neizbrisiv pečat svog postojanja, te sačuvao bh. tradiciju od zaborava.

Osim tekije, veliku ulogu u historiji ovog sela igra i medresa, koja je danas pretvorena u muzej u kojem se mogu pronaći važni podaci o porculanu iz Anadolije, umjetnosti obrade metala, kaligrafiji, o etnologiji. O dervišima, njihovom životu, muzici, simbolima…

 

 

(E.F. / Radiosarajevo.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.

Za veliki broj ljudi nezamislivo je biti bez interneta makar i na nekoliko sati....

Tačan datum puštanja u promet počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste...

Košarkaši Partizana sinoć su savladali Valensiju rezultatom 79:66 te se na taj način oprostili...

Goran S. (35), državljanin Srbije, pojaviće se pred sudom u švajcarskom gradu Belincona kako...

Devet mjeseci nakon što je teško pretučen u Bratuncu, protiv snimatelja i muzičara Osmana...