Forto – Zatler: EU će podržati KS u borbi protiv zagađenja vazduha

Za Vladu Kantona Sarajevo iznimno je važno donošenje i usvajanje zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač KS, kojim bi bilo zabranjeno zapošljavanje najbliže rodbine izabranih i imenovanih zvaničnika, izjavio je kantonalni premijer Edin Forto tokom sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Zatlerom.

Forto je upoznao ambasadora Sattlera da Vlada planira donijeti i novi zakon o saobraćaju i formirati agenciju za javni prijevoz, uz definisanje standarda u javnom prijevozu, uključujući i ekološke.

“Namjera nam je da u saobraćaju imamo električne autobuse, te da sistemski pristupimo transformaciji javnog prijevoza koja bi trebala biti okončana u naredne dvije godine”, najavio je Forto.

Dodao je kako uskoro stiže 25 novih, niskopodnih trolejbusa, za koje će Kanton platiti oko 14 miliona evra, a kupovina se finansira zajmom od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). I rekonstrukcija tramvajskih šina planirana je za proljeće, kao i uvođenje nove trolejbuske linije prema Vogošći, koja je postojala prije rata.

“Budžet je ogledalo politike ove vlade, planiramo vratiti novac kroz poticaje i subvencije u privatni sektor, jer je to naša odgovornost”, rekao je Forto.

Na sastanku je poseban akcent stavljen na zaštitu okoliša i čist vazduh, a jedan od značajnijih projekata u tom pravcu je utopljavanje kuća i zgrada, što će, kako je rekao Forto, omogućiti ne samo manju potrošnju energije, nego će i grad biti ljepši, a vazduh čistiji.

Zatler je naglasio da je Evropska unija spremna podržati mjere ka efikasnijoj borbi protiv zagađenja vazduha.

Informisao je takođe premijera o planiranom otvaranju prostorija EU Info centra ove godine u prizemlju zgrade u ulici Maršala Tita 62 kod Vječne vatre, kao novo mjesto okupljanja za mlade i civilno društvo.

Tema razgovora bili su i planovi izgradnje biciklističke staze od općine Stari Grad do Pala.

BHRT