Fond solidarnosti: Na eminentnim svjetskim klinikama liječeno 18 mališana iz RS

Zahvaljujući Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, 18 mališana oboljelih od malignih bolesti iz Republike Srpske liječeno je u eminentnim svjetskim klinikama od njegovog osnivanja, saopšteno je iz Fonda.

U saopštenju su dodali da je većina ovih mališana u bolnicama u inostranstvu provela duži vremenski period nakon čega su u više navrata odlazili i odlaze na kontrolne preglede.

“Djeca iz Republike Srpske upućivana su u inostranstvo na liječenje uglavnom zbog različitih vrsta leukemija, neuroblastoma i drugih malignih bolesti, jer njihovo liječenje nije bilo moguće u našim zdravstvenim ustanovama”, naveli su u saopštenju.

Riječ je o izuzetno skupim liječenjima koja u prosjeku koštaju oko 200.000 evra, a među najskupljima je bilo liječenje u Njemačkoj za koje je izdvojeno 370.000 evra, precizirali su iz Fonda.

Fond solidarnosti, osim troškova liječenja, finansira i smještaj za roditelje koji se nalaze u pratnji djeteta, a zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, Fond je snosio i druge troškove za vrijeme boravka djece u inostranstvu, usljed nemogućnosti da se vrate kući, poput neophodnih terapija, putnih troškova i drugo.

Iz Fonda ističu da se 15. februar u svijetu obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, a tim povodom, direktor Fonda solidarnosti Jasminka Vučković zahvalila je Udruženju roditelja oboljele djece “Iskra” na istrajnosti i istinskoj borbi za unapređenje zdravstvene zaštite djece oboljele od malignih bolesti.

Vučković je zahvalila svim roditeljima oboljele djece na saradnji i podršci koju pružaju radu Fonda solidarnosti, ističući da je ta podrška obostrana.

“Sa porodicama oboljelih mališana trudimo se da gradimo prijateljski odnos i da nas ne posmatraju samo kao finansijsku ustanovu, već kao ustanovu koja istinski želi da im pomogne i kojoj uvijek mogu da se obrate. Sudeći po odnosima koje imamo sa roditeljima, a i sa samim mališanima, naročito onim koji se u kontinuitetu liječe, mislim da smo u tome i uspjeli. Ma koliko da su pojedine situacije složene, tu smo da zajedno pronađemo rješenje i omogućimo liječenje u inostranstvu za svako dijete kojem je to neophodno”, istakla je Vučković.

Fond solidarnosti osnovan je krajem 2017. godine upravo sa namjerom da se omogući liječenje djece do 18 godina u inostranstvu, onda kada ono nije moguće u Republici Srpskoj.

Od početka rada Fonda solidarnosti u inostranstvo je na dijagnostiku i liječenje upućeno 243 djece, za šta je izdvojeno više od sedam miliona KM.

BHRT