Fon der Lajen: Sve zemlje EU će početi vakcinaciju istog dana

Dvadesetsedam zemalja EU bi mogle da počnu svoje kampanje vakcinacije protiv Covid-19 istog dana, čim evropski regulator da zeleno svjetlo za vakcine Fajzer/BioNTek, rekla je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Konačno za nedjelju dana će biti odobrena prva vakcina, prema tome vakcinacija može da počne odmah.To je ogroman zadatak”, rekla je Fon der Lajen u obraćanju na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, kojoj veliki broj poslanika učestvuje virtuelno.

“Počnimo onda što je prije moguće tu kampanju vakcinacija u svih 27 zemalja, sa početkom istog dana”, dodala je ona.

Pod pritiskom Njemačke Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je juče da će 21. decembra, nedjelju dana prije nego što je prvo predvidjela, razmatrati odobrenje fakcine Fajzer/BioNTek.

Poslije razmatranja mišljenja regulatornog tijela i konsultovanja zemalja članica, što je proces koji bi mogao da traje nekoliko dana, Evropska komisija bi mogla da izda odobrenje o uslovnoj primjeni vakcine u EU negde oko Nove godine.

“Ukupno smo kupili više doza vakcina nego što je potrebno za sve u Evropi” preko ugovora sa raznim laboratorijama da bi mogli da formiramo diversifikovan portfelj vakcina u razvoju, podsjetila je Fon der Lajen.

“Kao što smo jedinstveno prošli kroz ovu pandemiju preduzmimo zajedno i ujedinjeni iskorenjenje ovog užasnog virusa”, rekla je šefica Evropske komisije.

Francuski predsjednik Emanuel Makron već je juče rekao da će kampanja vakcinacije protiv Covid-19 početi istog dana u svim zemljama Unije.

Vakcina koju su zajedno razvili američka laboratorija Fajzer i njemački BioNTek je prva koja je odobrena u jednom broju zapadnih zemalja uključujući Veliku Britaniju i SAD, gdje su prve vakcinacije počele ovih dana, ali takođe u više drugih zemalja kao što je Meksiko i Saudijska Arabija.

BHRT